Без платен отпуск за майките?

31
Без платен отпуск за майките?

Предложението изненада работодатели

Дни преди парламента да започне разглеждането на Закона за бюджета, икономисти, работодатели и синдикати определиха големият му недостатък - не предлага реформи.

Проектобюджетът за 2012 година е силно консервативен и може да се наложи да се излезе извън него, за да отговори държавата на необходимостта от постигане на определени критерии, заложени и в Националната стратегическа референтна рамка. Тази позиция изрази по време на кръгла маса за Бюджет 2012, организирана от Българска стопанска камара, икономистът Кирил Ананиев, предаде бТВ.

Ако не успеем да усвоим заложените европейски средства, се очертава през 2012 г. да имаме много лоша инвестиционна среда, а единствените стъпки за увеличаване на доходи са увеличение на минималната работна заплата и на най-ниските пенсии, отбеляза той.

Според него както тази, така и следващата година ще имаме икономически растеж под 2%. Според икономистите Петър Ганев от Институт за пазарна икономика и Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" в бюджета не са заложени реформи и програмно бюджетиране, а отново се търси разпределяне на средства според тавана на разходите, с които всяко министерство разполага.

Привилегиите за служителите на МВР и МО като получаване на 20 заплати при пенсиониране трябва да отпаднат изобщо, категорични са икономистите. Петър Ганев предложи да се намали годишният отпуск пропорционално на използваните болнични, а жените в отпуск по майчинство да не получават отпуска за този период.

Предложението му изненада работодатели и синдикати и не получи отзвук по време на дебата. Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков определи бюджета като свръхпредпазлив. Той обяви искането от страна на синдикатите за увеличение на всички пенсии и на заплатите в публичния сектор с по 10% през следващата година и посочи, че необходимият ресурс – по думите му около 500 - 600 млн. лв., ще се намери, защото е било признато, че разходите са формирани при ръст от 1% на икономиката, а се предвижда растежът да е 2,8% от БВП.

Всички икономисти се обединиха около тезата, че плюсове на Бюджет 2012 са залагането на дефицит до 1,3% запазването на минималния фискалния резерв и намаляването на разходите, преразпределяни от бюджета до 36,5% при възможни 40%.

Последвайте ни и във Фейсбук.Коментари

Коментар: 7
Без платен отпуск за майките

Ами супер. Предлагам и депутатите да си намалят заплатите със 99% . Като ще е гарга да е рошава. Не може на едни да се намаля, а на други не - нали така?Нека и те да участват в икономията.

Коментар: 6
майчинство

Със сигурност този, който го предлага няма деца. В кой свят живее този господин... Да слезе на земята...

Коментар: 5

Браво!!! Интересно как ли би живял този "велик" ум с нормални средства и ако има и бебе ще е още по-добре-така ще може да разбере какво значи сървайвър! В България всичко е за малцинствата /разбирай циганите/!!!!

Коментар: 4

Po golqma glupost ne znam dali moje da se izmisli.

Коментар: 3
Без платен отпуск за майките

Направо да спрем да раждаме българките да останат само циганите и да видим кой тогава ще плаща ток, вода, парно, данъци и как ще живеят тогава депутатите на наш гръб.... как никой не предложи да си намалят малко(поне малко)техните пари и привилегии само от народа взимат докато го съсипят докрай и го унищожат и тогава браво !!! ще успеят да направят това, което не успяха нито византийци, нито турци.... БРАВО УПРАВЛЯВАЩИ СЪСИПЕТЕ НИ ДОКРАЙ СПРЕТЕ И И ДЕТСКИ И ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ЗА КАКВО СА НИ?!

Коментар: 2
Без платен отпуск за майките?

Абсолютно съм съгласна с Ивелина! Ама не знам защо толкова го повтарят насякъде това, явно за да може някой да се сети да го направи и от догодина да влезе със закон. А на тоя мил господин икономист, чиято велика мисъл роди тази прекрасна идея, най-добри пожелания и на майка му, и на сестра му, и на жена му, и на леля му, и на баба му!

Коментар: 1
Без платен отпуск за майките?

Все си мисля, че нашата държава много пари харчи покрай нас майките! Питам се как още не са дали предложение въобще да не се взема обещетение за майчинство? Защо са ни детските?! Те са толкова много като сума, че се чудим къде да ги изхарчим! А да не говорим, че някои майки не ги и вземат! Това в абсурд! Така ли си мислят да повишат раждаемостта - спиране на платения опуск, 240 лева месечно обещетение (при минимална 270 лв) за отглеждане на детето след навършване на 1 годишна възраст? Ами да вземем като малцинствата да раждаме всяка година а? Те поне са с привилегии! За сетен път се убеждавам, че тук в България всичко е възможно! Дерзай народе!


  • 1

Добави коментар