Без паника

89
Без паника

Първите дни на бебето вкъщи

Много родители изпадат в паника, когато трябва да се приберат с новороденото дете вкъщи. В първите минути, а и часове, те дори не знаят какво да направят, къде да оставят детето си и редно ли е да го правят. А дали правят всичко както трябва?

Постепенно нещата идват на мястото си. Известна подготовка за това какво се случва в дома, когато се появи първото бебе обаче може да даде Общинското училище за бъдещи родители, което ще заработи в Пловдив. Първата лекция на безплатното училище е на тема "Първите пет дни с бебето вкъщи".

Организатори на поредицата от обучителни семинари е Центърът за бременни жени, ДЦК-1 и Община Пловдив. Лекциите се провеждат в книжарница "Форум" в мола "Галерия Пловдив". Първият урок ще бъде на 12 ноември, уточняват организаторите.

Уроците не са само за бъдещите майки - в тях могат да участват и татковците. В първите минути лекторите ще покажат техники за релаксиране и премахване на стреса, а после ще бъдат дадени и практични съвети, свързани с ежедневието преди и след раждането на бебето. 

За бебето разбира се трябва да се полагат много грижи и има много задължения. Родителите обаче не бива да забравят, че скоро те вече ще могат да контактуват и да играят с него. А и освен това - контактите с детето започват дори и преди то да се роди и именно това ще бъде припомнено по време на първата лекция в общинското училище за родители.

Лекторите няма да пропуснат и бъдещите баби - те ще се запознаят с новите тенденции, пък и позабравените "бабешки" методи за отглеждането на децата. Закаляването на бебето и изборът на семеен лекар, както и масажите и гимнастиките за бебета - толкова препоръчвани напоследък, също са залегнали в учебния план. 

Майките пък ще могат да получат консултации за това как да кърмят бебето си, като има възможности и за индивидуални консултации.Добави коментар