Без бебета върху адаптираните млека

160
Без бебета върху адаптираните млека

Мярката цели да се стимулира кърменето

Властите в Швеция приеха закон, който забранява поставянето на снимки на бебета на опаковките на адаптираните млека. Мярката цели да стимулира майките да кърмят бебетата си повече.

Законът за рекламата на детските храни влиза в сила от 1 август 2013 г. и ще бъде публикуван в научните списания за специализирана грижа за децата. На опаковките на млеката, вместо сладки усмихнати бебета, ще има графично описание как правилно да се използва продуктът, съобщи novini.bg.

Счита се, че изобразяването на щастливи деца върху опаковките стимулира и мотивира майките към покупката на такива смеси, даже ако те имат кърма в достатъчно количество, но бебета, хранени с адаптирани храни, проявяват признаци на незрялост на стомашно-чревния тракт: колики, газове, безпокойство и плач.

Според новия закон, в публикацията-реклама на адаптирани млека ще бъде забранено да се казва, че детското изкуствено хранене представлява пълноценна замяна на майчиното мляко. Ще бъдат забранени също продажбата на такива млека на промоционални цени и безплатното им раздаване като мостра с рекламна цел.Добави коментар