Бавно родителство

245
Бавно родителство

Оставете детето на мира

Бавно родителство (по примера на бавното хранене), просто родителство, свободно родителство - както и да го наречете, посланието е едно и също: колкото по-малко, толкова по-добре, „кръженето” около детето и задоволяването на всяка негова прищявка или на тези, които обществото очаква от него (да ходи на поне 5 извънкласни занимания, да е артистично, но и начетено, да спортува, но и да си пише домашните) е опасно, провалът е ползотворен, твърди сп. „Таймс”. Искате ли децата ви наистина да успеят? Научете се кога да ги оставяте сами.

”Бавното” родителско движение трупа сили от години, но сега отразява и новите реалности. От началото на голямата рецесия, според анкета на Си Би Ес Нюз, една трета от родителите в САЩ са намалили извънкласните занимания на децата си. Правят го по финансова принуда, но изведнъж установяват, че всъщност не е никак лошо. В анкета на сп. "Тайм" на въпроса как кризата се е отразила на отношенията с децата четири пъти повече хора отговарят с "положително", отколкото с "негативно".

Други изследвания ни напомнят за значението на игрите като особено важен „протеин” в емоционалната диета на детето. Ако не беше така, казват учените, едва ли играта щеше да е оцеляла при всички животински видове през всички хилядолетия - вероятно като подготовка за порастването и тренировка на лидерски умения, общуване, гъвкавост, устойчивост.

Американската академия по педиатрия предупреждава, че намаляването на времето за свободна игра може да доведе и до здравни рискове - за някои деца този забързан и натоварен ритъм е източник на стрес и напрежение и дори може да доведе до ранна депресия.

Ако приемем, че за родителство няма правилна формула и трябва да спрем да опитваме да покрием нечии стандарти и представи за това, сигурно ще ни е по-лесно да последваме съвета на писателя Д.Х. Лорънс през 1918 г., препоръчван и от бавното родителство:
„Как да започнем да обучаваме детето. Правило №1: Оставете го на мира. Правило №2: Оставете го на мира. Правило №3: Оставете го на мира. Това е цялото начало.” Разбира се, не може да му се предоверявате, защото все пак Д.Х.Лорънс няма деца.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
1zqjot'"(){}:/1zqjot;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjot'"(){}:/1zqjot;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар