Български обувки отровни

196
Български обувки отровни

Опасни обувки, чехли и джапанки от години се предлагат у нас

Пещерска фирма отнесе глоба от 5500 лв. за обувки, които съдържали 6-валентен хром 14 пъти над допустимите норми. Санкцията, наложена от Комисията за защита на потребителите, бе потвърдена от местния районен съд. Химикалът е под строг контрол от институциите, тъй като е установено, че при повишено съдържание преминава през кожата, предизвиква алергични реакции, може да увреди бъбреците и дори да докара онкологично заболяване.

По делото стана ясно, че изследваната от комисията партида е била пусната за продажба, а за да атакуват глобата, от фирмата дали контрапроба в лаборатория, която показала, че химикалът е в норма. Магистратите в Пещера обаче приели, че нямало никакви гаранции откъде са взети представените за изследване материали, въпреки че хастарът, където е замерено завишеното съдържание на отровното вещество, бил внесен от Италия.

От лабораторията изпратили становище до съда, че пробата за анализ била представена от обувната фирма и не била запечатана от контролен орган, което повлия на крайното решение на съда да потвърди паричното наказание на производителя, съобщи вестник "Монитор".

Опасни обувки, чехли и джапанки от години се предлагат на българския пазар. Най-често те съдържат отровния химикал диметилформамид (DMF) и предизвикват кожни раздразнения, алергични реакции и други усложнения, свързани с увреждания на вътрешни органи, алармират експерти от Българската национална асоциация на потребителите. Артикулите, внесени нелегално, не са минали задължително изпитване и нямат документ за безопасност. Стоките са произведени основно в Китай, Турция и Албания.

Ниската цена на стоката е първият сигнал, който трябва да ориентира потребителите, че има нещо съмнително в качеството. За съжаление хората се хвърлят на евтиното, без да мислят за здравословните последици и парите, които трябва да дадат за лечение след това, коментираха експерти от Комисията за защита потребителите.Коментари

Коментар: 1
The abliity to think

The abliity to think like that is always a joy to behold


  • 1

Добави коментар