Българите не пият вода

126
Българите не пият вода

39.87% от хората в България не пият достатъчно вода дори в топлите летни дни

39.87% от хората в България не пият достатъчно вода дори в топлите летни дни. Един на всеки сто от запитаните пък признава, че изобщо не пие вода. Това сочат данните от анкета, проведена в периода 17–25 юли на девет от най-оживените плажове по българското Черноморие в рамките на кампанията Н2Обичам.

През юли посетителите на Южното Черноморие можеха да проверят водното съдържание в организма си и да се информират за ползите от хидратацията. 602 от тях се включиха в анкетата, съобщава Нова телевизия.

Почти 40% от участниците в анкетата посочват, че пият от 1 до 5 чаши вода на ден. 3% приемат само по чаша вода дневно, а 1% изобщо не пият вода. Според инициаторите на кампанията тревожните резултати в голяма степен се дължат на липса на информираност за ползите от добрата хидратация и рисковете при обезводняването на организма.

Почти 15% от анкетираните смятат, че водата съдържа калории. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) препоръчва воден прием от 2 л дневно за жените и 2,5 л за мъжете. Около 20% от това количество се набавя чрез храната, а останалото – от течностите, които приемаме през деня. Затова специалистите препоръчват да се пият поне 6-8 чаши вода на ден, а в топлите дни и повече.

В условия на умерен климат и заседнал начин на живот, човек губи около 2,5 л вода дневно. Загубеното количество трябва да се възстановява, за да се поддържа водният баланс в организма. Водата е основна съставка на нашето тяло. Средно 60% от телесното тегло на човек е съставено от вода, а в някои от нашите органи съдържанието ѝ достига 80%. Ето защо при недостатъчна консумация на течности се създава риск от нарушаване на функциите на нервната система, което се изразява в умора, главоболие, намалена концентрация, по-слаба памет и ускорен процес на стареене.Водата е здравословен избор по всяко време. Тя е единствената напитка, която не съдържа калории, захар и добавки.

Пет съвета за добра хидратация:

– Пийте всеки ден поне 6-8 чаши вода (1.5- 2 литра);
– Пийте повече вода при по-високи температури на въздуха и при усилено физическо натоварване;
– Приемайте вода редовно в малки количества през целия ден. Пийте преди да изпитате чувство на жажда – жаждата означава, че вече сте дехидратирани;
– Пийте вода и течности с умерена температура, избягвайте много студени и горещи напитки;
– Дръжте водата „под ръка“, винаги близо до вас, за да посягате към нея по-често, дори несъзнателно.Добави коментар