Бъди един от 90 000

30
Бъди един от 90 000

Кампания за социално слаби деца

Акция за набиране на средства, които да бъдат използвани по програмата „Топъл обяд”, стартират от Българския младежки червен кръст (БМЧК), съобщи Атанас Цветански от организацията.

Мотото на кампанията е „Бъди един от 90 000”. Тя ще започне на 15-и септември във всички училища в страната. Инициативата ще продължи един месец, а целта й е учениците да помогнат на своите връстници в нужда да получат топъл обяд.

Програмата има за цел да осигури всеки учебен ден обяд на децата, които са в тежко социално положение, с един родител или с други проблеми. Атанас Цветански каза още, че тази кампания и тази програма е една от формите, чрез които от БМЧК се борят срещу отпадането от училище, тъй като, за да бъдат обхванати от програмата, децата трябва да посещават учебни занимания.

Със събраните средства се цели за 90 дни да бъдат нахранени близо 3000 ученика от цялата страна. Доброволците на БМЧК, които в голямата си част са в ученическа възраст, са подготвили и един апел, насочен към техните връстници с цел да привлекат вниманието им към тази кауза. Призивът към всички ученици от 1-ви до 12-и клас е с молба да отделят по един лев, който да дарят за съучениците си в нужда.

„Надявам се на 14-и октомври, когато отбелязваме 90 години от създаването на БМЧК, да се похвалим, че сме събрали и тези 90 000 лева, които ще предоставим на програмата „Топъл обяд“, сподели Цветански.

Събирането на средства ще става с традиционните касички. Те ще пътуват и по график ще обиколят училищата във всички 28 области на България. От организацията се надяват касичките да обиколят всички училища, за да могат повече ученици да се включват в кампанията.

По думите на Цветански много деца в страната не могат да посещават училище, тъй като нямат финансовата възможност за това, а някои от тях са принудени да работят и да помагат на семействата си. „Принудени са да гледат своите по-малки братя или сестри и често тези финансови проблеми ги спират да отидат на училище и да се чувстват пълноценни ученици”, уточни той и коментира, че за последните 10 години близо 240 000 деца са отпаднали от училище. Причините за това са предимно социални, като малка част от децата са прекъснали образованието си заради нежелание.Добави коментар