Baby on board

105
Baby on board

Какви са основните правила за безопасност на най-малкия пътник в колата?

Съпругът ми по професия е шофьор. С годините в колата скоростният лост и педалите са станали естествено продължение на ръцете и краката му. Въпреки това първото пътуване на малкия ни син беше истинско приключение. И при това не отивахме на море, а до близкия парк.

Шофирането с дете в колата днес наистина е предизвикателство. Задръстванията, изнервените водачи и високата скорост често са причина за произшествия. Добър начин да намалим риска е използването на столче за кола - не само защото законът го изисква, а и защото изследванията сочат, че децата, пътуващи в него, са четири пъти по-защитени при катастрофа.

Как да изберем подходящото столче? Как да го монтираме? Ще бъде ли удобно за детето? Това са само част от въпросите, които вълнуват родителите при изборът му.

Бебешката кошница е видът столче, необходимо за новородено. Тя се поставя с гръб към движението на задната седалка на автомобила. Някои родители я закрепят и отпред, но трябва да сте сигурни, че колата няма въздушна възглавница, защото евентуалното й отваряне е опасно за бебето. Кошницата се препоръчва за деца от 0 до 10 килограма.

В нея детето е легнало - можете да закрепите на дръжките й или на облегалката на седалката играчки, с които то да се занимава, докато шофирате. Съществува и специална серия играчки за кола, която дава възможност на мъника да вижда шофьора в огледало, както и огледала, които да монтирате отпред, за да наблюдавате малчугана.

Имайте предвид, че дори детето да не е достигнало максималното тегло за този тип столче, трябва да го преместите в по-голямо, ако главата му стърчи навън или видимо вече не му е комфортно в кошницата. В повечето случаи, когато децата започнат да седят самостоятелно, се изнервят от положението, което заемат, защото не виждат обкръжаващата ги обстановка.

След като детето достигне 10 килограма, можете да преминете към столче, в което то да се вози с лице към движението. В повечето случаи този тип стол се препоръчва за деца до 3 години или тегло до 15 килограма. Повечето подобни столове предоставят две положения на тялото - изберете такъв, който се плъзга назад, за да заеме детето полулегнало положение. Това е удобство при по-дълго пътуване или когато малкият има нужда да поспи.

При по-големи деца се използват столчета, които нямат облегалка, а детето се връзва с колан като възрастен. Най-често се препоръчват за деца над 3 години. Добре е в такъв случай да нагласите облегалката на седалката, за да може малчуганът да има опора за главата си.

Ако ви е било трудно да изберете столче, сега също не идва лесната част - предстои ви монтиране. Какъвто и тип стол да сте купили, внимателно прочетете упътването, преди да го поставите в колата. Задължително запазете инструкциите, ако случайно на столчето не са упоменати максималните килограми на детето, както и начинът на монтаж.

Най-удачното място за поставяне на столчето е дясната задна седалка. Най-важното правило в случая - вече поставеният стол не бива да мърда на повече от 2 сантиметра, независимо в коя посока се опитвате да го преместите. Ако се движи повече, го свалете и монтирайте отново.

Когато закопчавате детето в столчето, проверете дали сте оставили един пръст разстояние между тялото и коланите. Долната част на колана не трябва да минава през корема на детето, а през таза, както и горната му част трябва да е през раменете, а не през врата.

И няколко златни правила - не вадете детето от стола по време на движение, не му давайте остри предмети и не оставяйте в автомобила незакрепени тежки предмети. Не го хранете по време на път, а ако заспи, не поставяйте одеялото под коланите, а го завийте отгоре.

Имайте предвид, че за да поддържате детското столче не е достатъчно само да го почиствате. От слънцето пластмасовите и металните му части се нагряват, което води до деформации, затова го покривайте. Всеки път проверявайте дали столчето е стабилно монтирано на мястото си, за да осигури максимална безопасност на детето ви. И ако изборът или монтажът му ви се е сторил прекалено сложен, то не забравяйте, че не е далече времето, когато ще трябва да изберете и училище за малкото ви съкровище.Коментари

Коментар: 2
Коментар: 1

Спасибо за вебинар. Продвижение? в социальных сетях тема отличная. Наталья молодчина.


  • 1

Добави коментар