Баба Марта дойде

68
Баба Марта дойде

Дано ни донесе и пролетта

1 март е един от най-хубавите български празници - защото ни носи пролетта и преданията за своенравната старица, даряваща децата със здраве и румени бузки. Носи ни и мартениците - чисто българските бижута, които носят много символика.

Сестрата на Малък и Голям Сечко Баба Марта винаги е недоволна от двамата си братя - двамата правят пакости непрекъснато и развалят настроението, а тя пък - времето. Иначе старицата е усмихната и добронамерена.

Рожденият ден на мартеницата, която и символ на Баба Марта, се крие още при древните българи. Те си връзвали червени и бели конци за бойна сила, здраве и дълголетие. След това обичаят се е разпространил из Балканите - в Гърция връзват мартеници само на децата, в Румъния и на жените.

Според традицията, на 1 март домакинята трябва да простре нещо червено, за да зарадва Баба Марта и да я направи благосклонна към къщата и обитателите й. Децата задължително трябва да се разходят навън, за да ги види старицата.С връзването на мартеницата и думите "Честита Баба Марта" си пожелаваме здраве и щастие. С този жест гоним зимата и посрещаме пролетта. Червените и белите конци трябва да свалим, когато видим цъфнало дърво или щъркел. След това ги поставяме под камък - ако след месец под него има мравки, значи годината ще е добра.

Мартеницата може да се завърже и върху цъфнало дърво. В някои краища на страната пък я пускат в река, че да върви животът така, както тече водата. Щастие и късмет носи само онази мартеница, която ти е подарена.Добави коментар