Атанасовден

110
Атанасовден

Иди си, зимо, идвай, лято

"Иди си, зимо, идвай, лято" - това извикал Свети Атанас, когато се качил в планината на белия си кон. Според народа, той е светията на снега и ледовете, а днешният празник се нарича още Среди зима - от днес нататък тя си отива. "Атанас дойде, лятото дойде", гласи една народна поговорка.

И днес, както на вчерашния Антоновден, народът вярва, че се умилостивяват болестите. Пече се питка, която се дупчи с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Приготвя се и пиле с ориз, което се раздава на близки и роднини против болести.

Днес важат и същите забрани, които са в сила за Антоновден. Жените не бива да плетат и шият, защото, ако се убодат, раната няма да зарасте лесно. Не се варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка.

На Атанасовден се гадае и каква ще е годината. Ако има много сняг, значи тя ще е плодородна. Ако няма - значи годината няма да е добра.



Именниците днес са Атанас, Атанаска, Наско, Живко, Траян и Траяна, Таньо и Тинка. Ето и няколко рецепти за празника.

Самоковска питка
Продукти:
1 кг брашно, 2 яйца, 1 жълтък, 200 гр кисело мляко, 70 гр пудра захар, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио
Начин на приготвяне: Към пресятото брашно се прибавят разбитите, заедно с киселото мляко яйца, мазнината, захарта, содата и солта. Добавя се по малко хладка вода, докато се получи меко тесто. Тестото се омесва добре и се оформя на кръгла питка, която се намазва с жълтъка и се оставя да престои 30 минути. Дупчи се с вилица и се пече в умерена фурна. След изваждането й от фурната се завива с кърпа.

Подлучено пиле
Продукти:
1 пиле, 300 гр ориз, 125 гр масло, 200 гр праз, сол, черен пипер, чесън, оцет
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на парчета и се сварява, като се посолява след кипването на водата. Ситно нарязаният лук се задушава до омекване в по-голямата част от мазнината, залива се с 4 и половина чаени чаши бульон от пилето и се кипва. Прибавя се оризът и се вари 2-3 минути, след което се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда месото и се поръсва с черния пипер. Ястието се слага във фурната да се запече. Изважда се преди оризът да е поел всичката вода и се покрива с хартия и кърпа, за да се задуши. Полива се със счукания чесън, разреден с малко оцет и 2-3 супени лъжици бульон, и с останалото леко запържено масло и се поднася.



Добави коментар