Ароматите влияят на съня

185
Ароматите влияят на съня

Неприятните миризми могат да ни донесат кошмари

Ароматите, които човек усеща докато спи, влияят както на качеството на съня, така и на сънищата, твърдят изследователи от Хайделбергския университет в Германия. В изследването си немските специалисти са използвали приятни аромати (например роза) и неприятни миризми (на развалено яйце), които са били вдишвани от участниците в експериментите по време на сън.

Оказва се, че неприятните миризми предизвикват и сънища с отрицателна емоционална окраска, докато ароматът на цветя точно обратното - стимулира спокойния сън и радостните сънища. Настоящото изследване е първо по рода си, тъй като досега медицината не е разполагала с научни данни за евентуалното въздействие на обонятелната функция върху качеството на съня.

Според учените, неприятните миризми дразнят лигавицата на носа, това става причина за изпращането на сигнали в мозъка, които предизвикват неприятни усещания или дори събуждане, пише zdrave.bg.

Приятните аромати от своя страна поддържат дълбоката фаза на съня и дори предизвикват приятни усещания у спящия. Немските специалисти вече планират да използват получените резултати за разработването на специална терапия срещу безсънието и повишената тревожност, съобщава АМИ-ТАСС.Добави коментар