Апчиху!

285
Апчиху!

Защо кихаме, хълцаме и се прозяваме?

Да кихнем или хлъцнем, да се прозеем или да се протегнем, всъщност, е много полезно за здравето! Според учените тези условни рефлекси са създадени от природата, за да помагат на организма, пише woman.bg.

Кихането

Когато в носа се натрупват твърде много микроби, алергени и прах, те дразнят нервните окончания на носоглътката и това води до научно нареченото „спазматично издишване на въздух през носа”. Рязко и силно издишване, с други думи кихане, което изтласква микробите, алергените, излишната слуз, прахта и чуждите тела.

Смята се за нормално да се киха веднъж на ден. Ако обаче всяка сутрин се събуждате с кихане или пък не можете да спрете след първото кихване, това е повод за известна тревога. Може би организмът ви ви показва, че не е доволен от нещо.

Възможно е до вас да има алерген, да имате хроничен ринит или пък да се нуждаете от овлажняване на лигавицата на носа. Има и доста странни случаи – например жена, която киха, когато си скубе веждите. Защото точно покрай веждите минават нервните окочнчания, които провокират кихането.

Съществува и явлението „светлинен рефлекс за кихане”, при който човек киха при вида на ярка слънчева светлина. Учените обясняват феномена с това, че ултравиолетовите лъчи дразнят обонятелните рецептори. Впрочем установено е, че кихането от светлина се предава по наследство.Каквато и да е причината за кихането обаче, не забравяйте да прикриете носа си с кърпичка. При кихане над сто хиляди различни бактерии излизат от носа ви със скорост 160 км/ч. Хората около вас могат да ги вдишат.

Докихало ви се е в най-неудобния момент? Можете да спрете този рефлекс. Разтрийте енергично носа си между очите или пък се ощипете по върха на носа. Не е хубаво обаче да се сдържате твърде често, защото микробите ще останат в организма ви.

Прозяването

Прозяването е най-загадъчното явление в организма, учените все още водят спорове за преназначението му. Известно е, че бебетата започват да се прозяват още в корема на майката. Прозяват се всички животински видове – жабите, птиците, бозайниците и дори рибите.

Мислите, че се прозявате, защото ви се спи или пък ви е скучно? Изследванията доказват, че прозяването по никакъв начин не е свързано с липсата на сън или със скуката. Понякога човек се прозява, без изобщо да му се спи.

Например, когато е развълнуван или пък се намира в задушно помещение. Хората неслучайно се прозяват при стрес. Мозъкът се претоварва и... прегрява! Нервната система включва специалната си защита – прозявката, за да охлади мозъка. Прозявката може да се дължи и на недостиг на кислород или пък на твърде високи температури.Още по-сложно е да се обясни защо прозяването е толкова заразително. Според една от теориите явлението се дължи на древния рефлекс за подражаване и съпреживяване.

Каквато и да е причината за прозявката, всички лекари са единодушни, че прозяването е много полезно! То отваря широко дихателните пътища и отпуска мускулите, след което за част от секундата организмът е в приятно и полезно състояние на полусъзнание. Прозявката спомага за преодоляване на стреса, умората и психическото натоварване и при това стимулира мозъчната активност.

Прозяването също така стимулира дейността на слюнчените жлези, нормализира артериалното налягане, подобрява настроението, спомага за превенция на инфаркт и други сърдечни заболявания.

Така че не се спирайте, ако ви идва да се прозеете, стига да не сте повикани за мъмрене в кабинета на шефа.

Протягането

Най-приятното нещо сутрин е да се протегнете. След часовете сън мускулите са се схванали и имат нужда от разкършване. Затова протягането е нещо като събуждане за организма. То подготвя мускулите за нормална работа през деня, възстановява кръвообращението и прехвърля организма в активен режим.

Протягането подобрява и настроението, тъй като въздейства върху центровете за удоволствие на главния мозък. При това то стимулира кръвообращението в мозъка, зрението и вкусовите и тактилни усещания.Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-рядко се протяга. Това, разбира се, е свързано отчасти с недостига на свободно време сутрин. Вижте обаче бебетата или домашните животни – те се протягат много често, тъй като този рефлекс е заложен в нас от самата природа.

Отделете нужното време за здравето си и се протягайте с удоволствие. От това дали сте се протегнали сутрин зависи протичането на целия ви ден. Рязкото скачане от леглото може да доведе до главоболие, бързо уморяване и лошо настроение през целия ден.

Хълцането


Хълцането е сложен процес, който се заражда в т.нар. „блуждаещ” нерв, обединяващ хранопровода, диафрагмата и нервната система. Когато се храните бързо и гълтате големи и недокрай сдъвкани хапки или пък преяждате, разтягайки стените на стомаха, това дразни „блуждаещия” нерв. Напрягайки се, той тревожи диафрагмата, която, като защитен рефлекс, започва да прави резки изтласкващи движения, за да прокара храната.

Честото и продължително хълцане понякога е тревожен сигнал за лекарите. То може да е симптом на гастрит, затлачване на червата, опасност от инфаркт на миокарда, нарастваща вътрешночерепна хипертензия, дискова херния или рак на шията, хранопровода или белия дроб.

Когато се уплашите, извикате рязко или пък вдишате внезапно, „хълцащият” нерв е обезпокоен от дихателните органи.

Често хълцането може да е причинено от нервни разстройства. Медицината познава случай на истинска психическа епидемия, при която жителите на един град хълцат с месеци, „заразявайки” се един друг.

Човечеството е измислило редица методи за прекъсване на хълцането. Най-правилните и същевременно прости начини са обикновеното протягане, дълбоките равномерни вдишвания, задържането на дъха след вдишване и пиенето на няколко глътки вода. Мнозина ползват за спиране на хълцането стряскане, но този метод може само да засили хълцането.

Така че кихайте, хълцайте, протягайте се и се прозявайте на воля! Лекарите ви предупреждават, че всички опити за потискане на основните рефлекси са опасни за здравето!Добави коментар