Антикризисни мерки на майката

122
Антикризисни мерки на майката

Как да икономисваме?

Децата растат и издръжката им става все по-скъпа. Предлагаме ви няколко идеи как да спестявате за... образованието им, например.

1. Кърмете бебето си, не купувайте адаптирано мляко. От гледна точка на икономисването няма нужда от коментар. От гледна точка на качествена храна за бебето ви, безспорно кърмата е най-добра за него.

2. Не купувайте пюрета и каши за бебето, а си ги приготвяйте сама. Не само по-евтино е, а и много по-полезно, защото няма да са консервирани, а сготвени от пресни продукти.

3. Не се притеснявайте да вземате и ползвате дрешки и вещи от друго дете. А също така и да предлагате омалелите вече дрешки на вашето бебе на по-малки деца.

4. Не обръщайте внимание на цвета на бебешките дрешки - розово или синьо. Това отдавна вече няма значение и отношение към пола.

5. Слагайте памперси само като сте навън и само нощем. Наистина, ще ви се наложи да сменяте панталонки и пеленки за многократна употреба по-често, но в крайна сметка е по-евтино от постоянното използване на памперси. А и то не е препоръчително от здравословна гледна точка - обриви, спарване и т.н.

6. Шийте и плетете - всичко, което можете да направите за бебето сами, така ще икономисате от купуването на дрешки.

7. Купувайте вещи втора употреба - количката, кошарката, зимните гащеризони, проходилки, велосипеди, ски... голям е списъкът от скъпите вещи, които излизат далеч по-евтино, ако се вземат втора употреба.

8. Продавайте ненужните вещи - след като порасне детето, някои вещи стават абсолютно излишни - проходилка, количка, играчки - можете да ги продадете в интернет, откъдето и да си купите необходимите вещи отново втора употреба.

9. Следете намаленията и не пропускайте разпродажбите - сезоони или празнични.

10. Превете общи поръчки с други майки - много онлайн магазини правят големи отстъпки при по-голямо закупено количество (памперси, дрехи, обувки). Ако не можете да се кооперирате с други майки, купете по-голямо количество, а после разпродайте излишните, като разлепите обяви на детската площадка или в поликлиниката. И ако ги продавате с малка надценка, вече ще сте и на печалба.

11. Не купувайте детски аудио и видео продукции, а ги сваляйте безплатно от интернет. Да, поддържаме пиратството. А какво да правим? Приказки, песни, анимационни късометражни и пълнометражни филми - в интернет можете да намерите много от тях - и защо да харчим пари за тях, когато можем да ги получим безплатно.

12. Не купувайте детски книжки и книги за родители - пособия и ръководства по грижа за детето - тях отново можете да намерите онлайн. Детски книжки, книги за родители, идеи за игри с детето, за празнуване на рождени дни, разкази, ребуси, загадки, игри - всичко можете намерите в интернет.

13. Запишете се в библиотеката - вместо да купувате книги, можете да ги вземате оттам. Ако все пак се налага да си купите книги, проверете откъде можете да ги купите най-евтино - някои сайтове ги продават с отстъпки и някои издаделства имат фирмени магазини, откъдето също можете да ги купите по-евтино.

14. Помислете, преди да купите скъпа модерна играчка - има проверени с годините прости играчки, на които детето би могло да се радва дори повече например дървени кубчета, с които може да строи, са далеч по-полезни от огромна ярка пластмасова играчка, която издава звуци (нетърпими, при това) при натискане на разни копчета.

15. Потърсете безплатни курсове и занимания за деца във вашия квартал. От министерствата на образованието, спорта и здравеопазването редовно организират такива. Просто се позаинтересувайте. Търсете в училищата, в читалищата, в детските градини.

Възползвайки се от всичко това, можете да спестите доста голяма сума. Ако се замислите, има десетки начини да се спестят още пари около отглеждането на детето.Добави коментар