Алкохолна карта на Европа

235
Алкохолна карта на Европа

Българите са на 7 място по пиене

Европейците са най-здравите пиячи в цял свят, съобщи тези дни Световната здравна организация. Това, поне отчасти, е заслуга и на българите. Те са на "завидното" 7 място по употреба на твърд алкохол. А кой пие най-много?

Европейците не само пият най-много алкохол, но и явно изобщо не подбират какво точно консумират. Бира, вино, ракия - важното е чашата да не остава празна. Според изготвената от Световната здравна организация статистика всеки европеец над 15 години изпива средно по 9,24 литра алкохол годишно. Тази цифра, разбира се, варира в зависимост от държвата. Естонците са абсолютни рекордьори - те изпиват средно 16 литра алкохол годишно. По петите им са чехите, ирландците и французите. Германците, които поглъщат средно 12 литра алкохол годишно, побързаха да изчислят, че в общата надпревара бият дори руснаците - с цял литър!Къде е България?

На алкохолната карта България се намира в златната среда. Не обаче и по отношение на твърдия алкохол. В тази графика България е на „завидното” седмо място. Всеки българин над 15 години поглъща средно по 10,3 литра твърд алкохол годишно. От графиката се вижда, че в това отношение българите изпреварват дори поляците. Да не говорим за италианците и шведите. А САЩ и Канада например са съответно на 18-то и 19-то място. В тази статистика руснаците са втори. Кой тогава е рекордьорът? Звучи невероятно, но е факт. На първо място с цели 27 литра твърд алкохол на глава от населението се нарежда една азиатска държава - Южна Корея.

Във всички алкохолни статистики мюсюлманските страни са на едни от последните места в света. В Египет например пият едва 0,1 литра твърд алкохол годишно. Като цяло проучванията на Световната здравна организация потвърждават старата тенденция, съгласно която жените пият по-малко от мъжете. Новото е, че през последните 15 години в западната част на Европа се пие по-малко, а в източната - все повече. Което може би обяснява и факта, че в сравнение със западноевропейците жителите на Източна Европа живеят с 6 години по-малко, изчисляват експертите.Алкохолът убива, но на кого му пука?!


"Над 20% от хората в трудоспособна възраст се напиват редовно", предупреждава Световната здравна организация и обобщава: "При това държавите са абсолютно наясно с вредите от прекомерната употреба на алкохол". Всяка година от алкохол умират 2,5 милиона души. След цигарите алкохолът е вторият най-голям рисков фактор за преждевременна смърт и една от водещите причини за заболявания като цироза, рак и сърдечни заболявания. Най-често обаче алкохолът води до смърт вследствие на пътно-транспортни произшествия. Ето защо Световната здравна организация препоръчва да се намали още повече допустимата за шофиране граница на алкохол в кръвта.Коментари

Коментар: 1

Седмо място! Срам за България! Остава надеждата, че не са отчетени литрите с домашна ракия.


  • 1

Добави коментар