8000 евро за българче в Гърция

60
8000 евро за българче в Гърция

Полицаи под прикритие разбили канала

Българско семейство беше закопчано от гръцката полиция при опит да продаде бебето си срещу 8000 евро в южната ни съседка. Според местните власти двойката била част от цяла престъпна група, занимаваща се с международна търговия с деца. В ареста са прибрани също нотариусът и адвокатът, оформили документите. Задържани са седем участници в сделката.

Двама от тях са български граждани - майката и бащата на новороденото. В цялата схема по продажба участвал и лекар, който също се намира вече в полицията в Трикала. Полицаите от Отдела за борба с организираната престъпност следели българката повече от месец.

След това пуснали двойка полицаи под прикритие, които се представили за бездетно семейство. Българката дори предложила да донесе три бебета, за да си изберат, което им харесва. Това убедило полицаите, че са попаднали на нелегална мрежа за продажба на бебета, която действала дълго време. Случаят е документиран от полицаите, които са арестували българите в лекарския кабинет по време на получаване на парите.Прокуратурата в Гърция разпоредила да се разследват всички случаи на арестувания нотариус и на адвоката, които са оформили документите по осиновяването. Шефът на полицията в област Тесалия, където се намира град Трикала, направи изявление, че Отделът за борба с организираната престъпност е засилил вниманието си в цялата страна, за да се прекрати изнудването на бездетни гръцки семейства, които плащат, за да осиновят дете.

Преди време стана ясно, че заради дупка в българското законодателство е много лесно чужденци да си платят за БГ бебе, припомня вестник "Монитор". Това става чрез припознаване на хлапето, което по закон не е забранено. Процедурата е декларативна и за нея не е необходимо да се доказва биологичният произход на детето от бащата. Тази дупка в закона е вратичка за извършване на незаконно извеждане на българчета от страната.

Ако гръцки гражданин например иска да припознае хлапето, той отива в родилния дом, казва, че детето е негово, и става законен баща. Издава се акт за раждане, а майката подписва нотариално заверена декларация, че няма нищо против детето да бъде извеждано или изведено от България. За да стане майка обаче, неговата съпруга трябва да осинови бебето по действащите в страната закони.Добави коментар