80% от децата у нас с надбавки

33
80% от децата у нас с надбавки

Ще отпадне ли подоходният критерий?

Над 878 000, или около 80% от децата у нас, получават детски надбавки, съобщи в интервю за Дарик радио заместник-министърът на социалната политика Валентина Симеонова, като отхвърли искането на група родители да отпадне подоходният критерий за достъп до тази социална помощ.

Симеонова заяви, че не одобрява принципа „на всички по малко” и застава зад това държавата да подкрепя семействата на базата на индивидуалната оценка на техните потребности.

„Ако отпадне подоходният критерий и се дават на всички хора тези пари за месечно подпомагане, първо, в бюджета на държавата има определена сума пари, която е ориентирана към този тип помощ и подкрепа.

Това означава, че вместо да получават сегашните 35 лева, ако ние приложим този подход, ще трябва например да получат 20 или 25 лева. Кой ще спечели от това? Никой. Защото хората, които са със сериозни доходи, например над 2000 лева в семейство, едва ли ще проявят интерес и се нуждаят от тези 35 лева.

Тогава обаче ние ще лишим от възможност да развиваме друг вид подкрепа за семействата, които се нуждаят от такава подкрепа”, обясни Симеонова.

Социалното министерство обмисля промени в Закона за семейните помощи за деца, насочени към затягане на контрола върху отпускането на еднократна помощ за раждане, на която имат право студентките в редовна форма на обучение.

Според Валентина Симеонова вече има случаи на бременни жени, които се записват да учат, само докато получат помощта, а след това прекъсват. Тази помощ се дава наведнъж и е в размер на 2880 лева. През миналата година близо 2000 студентки са я получили.Коментари

Коментар: 1

нямам нищо против да дават по-големи надбавки на социално слабите, но подоходният принцип е пълна глупост. моето дете не живее ли в българия и какво съм виновна аз, че съм кадърна и ми плащат повече? не си ли плащам данъците и осигуровките, като всички останали?


  • 1

Добави коментар