8 практични съвета за родителите на новородено бебе

321
8 практични съвета за родителите на новородено бебе

Предлагаме ви съвсем накратко няколко съвета, с помощта на които да превъзмогнете несигурността си...

Ето, факт е държите малкото бебе, носено 9 месеца, в ръцете си. И наред с радостта от срещата очи в очи с него изпитвате куп притеснения. Как да го държите, как да го поставите в креватчето, как да го вземете, дали да му давате водичка, как да го нахраните, няма ли да се задави... Въпросите са хиляди, тревогите в повечето случаи – излишни, пише puls.bg

Предлагаме ви съвсем накратко няколко съвета, с помощта на които да превъзмогнете несигурността си...

1. Още в родилния дом се опитайте да разберете от акушерките възможно повече за грижите за новороденото. По принцип това влича и е част от задълженията им. Не се притеснявайте да поискате помощ за кърменето, няма научени новородени или родилки, които от раз да се справят успешно. Изисква се малко време и упорство, за да се създават правилните движения и навици от бебето и мама.

2. Не пренебрегвайте собствената си почивка. Тя е от ключово значение за общото ви здравословно и психично състояние. Отпочиналата, уравновесена майка създава усещане за сигурност у бебето и съответно спокойна обстановка у дома.

3. Уговорете се с близък, родител, да ви помага в първите дни у дома за грижите за бебето. Трябва да имате доверие на този човек и действително да можете да разчитате на помощ от негова страна. Напрежението в следродилния период е напълно излишно.

4. Ограничете посещението на външни хора у дома. Сега не е подходящо време за гости. В момента не е ясно, кога спите и кога не, кога кърмите или се грижите за тоалета на бебето... Всяко странично занимание по-скоро би ви натоварило. Освен това имунитетът на новороденото е по-слаб и действително е необходимо да го предпазвате от необмислени контакти. Задължително хората, които идват да ви видят, трябва да измиват ръцете си, добре да съблюдават личната си хигиена и да са здрави. Не е редно да докосват вещите на бебето и него самото без вашето съгласие. Въпреки че бебето е малко, отсега то е отделна личност и е редно да се съобразят и със силното му чувство на страх. Нека то първо привикне към обстановката, новата си среда, конкретния човек, преди той да го вземе на ръце.

5. Мускулите на врата на бебето през първите два месеца след раждането са слаби. Ето защо при взимането му или оставянето му трябва да поддържате главата му.

6. Избягвайте резките движения с бебето на ръце. Нека те да са плавни и премерени. Освен че ще го стреснат, подобни действия биха могли да го наранят.

7. Бебето тепърва ще развива зрението си, да концентрира поглед, да разпознава миризми и звуци, не очаквайте, че веднага ще откликне на желанието ви за игра.

8. Преди смяната на пелените, и каквото и да е друго обгрижване на бебето, измивайте внимателно ръцете си. Сменяйте пелените и дрешките му като го поставите внимателно на стабилна повърхност.Добави коментар