8 хил. нови места за градина

32
8 хил. нови места за градина

Важно е как подреждате желанията си

Виртуална гонка се развихри за места в столичните детски градини. Общо 8 200 са обявените свободните места за столичните детски градини от септември. За първа група бройките са с 400 повече, в сравнение с миналата година.

Родителите ще могат да разчитат на 3864 места за първа група в градините и на 4360 за яслите. Въпреки това местата не стигат и част от децата се вкарват по втория начин - срещу фалшиво медицинско и една миялна машина, уж доброволно дарение, разкри bTV.

Обявените бройки на свободните места могат да ориентират родителите как да подредят желанията си. Като се започне от това в кой район ще имат по-голям шанс да запишат детето си - където живеят или където работят.

"Важно е коя градина ще сложат на първо място, защото, освен точките за предимствата, за първо желание родителите ще получат 3 точки, което е изключително важно за крайното класиране", разясни Мария Минчева от Столична община, цитирана от Нова телевизия.

До трети май родителите могат да пренареждат желанията си. За класирането входящите номера - или кой кога е заявил ред, нямат никакво значение. В деня на класацията всяка кандидатура получава случаен номер, с който ще се състезава.

„Да се обвързва приемът в детските градини с дарение е категорично недопустимо, независимо има ли система или няма,” коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Общината обаче не планира промяна на регламента за прием на деца със заболявания, който е основната вратичка за заобикаляне на онлайн класирането.

А вашето дете има ли шанс за градината? Споделете в коментарите.Добави коментар