7 съвета за по-пълноценен сън

225
7 съвета за по-пълноценен сън

Безсънието може да ни причини много по-сериозни здравословни проблеми, отколкото предполагаме

Безсънието трябва да бъде избягвано, дори и ако се касае само за една-единствена нощ, съветват специалистите. Защото то може да ни причини много по-сериозни здравословни проблеми, отколкото предполагаме.

Като например затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, главоболие, депресия, проблеми с концентрацията и други.

Ако сте човек, който всяка нощ се бори с възглавницата, значи е време да подобрите хигиената си на сън. Ето няколко съвета за това как да се наспивате пълноценно:

Елиминирайте стимулантите преди лягане

Ако имате сериозни проблеми със съня, със сигурност е време да се замислите дали да не намалите приема на кофеин.

Изследванията сочат, че предозирането на кафето е една от най-често срещаните причини за безсъние. Особено ако го пиете в следобедните часове. Затова ограничете консумацията му до обяд.

Ако все пак не можете да се лишите от следобедната си чаша стимулиране, не забравяйте да я изпиете преди 14:00 часа.

Спазвайте часовете за сън

Опитайте се всяка вечер да се отправяте към леглото по едно и също време, което важи и за събуждането сутрин. Това ще помогне на тялото ви да влезе в ритъма на съня, което ще направи заспиването и събуждането по-лесно.

За да заспивате веднага

Въртите ли се дълго в леглото, след като си легнете? Опитайте най-малко половин час преди сън да се посветите на нещо отпускащо, като четене или слушане на музика. Дайте време на тялото и ума си да забавят ритъма и да се настроят на режим за почивка.

Изморете тялото, за да го приспите по-лесно

Една добра тренировка всеки ден е най-доброто, което можете да направите, за да се наслаждавате на по-добра почивка всяка нощ.

Енергичните упражнения в късния следобед или ранната вечер са най-полезни. Те повишават телесната температура над нормалната няколко часа преди лягане и тя започва да пада, тъкмо когато се отправяте към леглото.

Спете в пълна тъмнина

Нещо толкова просто като изключване на осветлението през нощта може да ви помогне да получите по-добра почивка. Липсата на светлина дава на тялото сигнали, че е време за сън, което води до по-лесно и бързо заспиване. 

Без храна преди лягане

Един от най-честите виновници за лоша хигиена на съня е храненето точно преди лягане. Вместо това вечеряйте няколко часа преди сън, за да дадете възможност на тялото си да смели храната.

Спалнята – свободна от електронни устройства зона

Ако сте човек, който обича да сърфира в интернет преди лягане, определено трябва да промените този навик. Оставете всички електронни устройства, като лаптопи, таблети, телефони и телевизори, извън спалнята. Така ще се радвате на по-спокоен сън.Добави коментар