7 интересни факта за йогата

121
7 интересни факта за йогата

Никой не знае кога хората са започнали да практикуват йога за първи път

Йога е система от упражнения, практики и медитации, създадена още в древността. Променяла се е в продължение на хилядолетия и е добила съвременния си вид чак през последните векове. Woman.bg представя 7 интересни факта за йогата.

1. Родината на йога е Индия

Никой не знае кога хората са започнали да практикуват йога за първи път. Според една от версиите далечните ни предци са внасяли хармония в живота си с йога още в каменната ера. Доказателства за това обаче няма. Най-ранните свидетелства за съществуването на йога датират от 3000 г. пр. Н. е. В долините по течението на река Инд в Индия са открити множество каменни фигурки, изобразяващи хора в медитативни пози. Възможно е те да демонстрират не йога, каквато я познаваме, а неин далечен прародител.

2. Основите на йога са описани във ведическите текстове

Развитието на йогата е силно повлияно от Ведите – редица духовни текстове, написани преди 2500 години. Вярващите смятат, че Ведите са съчинени и написани от божества. Учението е поставило основите на индуизма е изиграло важна роля във формирането на културата и философията в Южна Азия. Ведите съдържат и някои от най-ранните йога-учения. Те имат само далечна прилика със съвременните практики, но основните принципи на йогата са заложени в тях – например идеалите за физическа и душевна хармония.

3. Първите споменавания на термина „йога“ датират от 4 век пр. Н. е.

Терминът „йога“ се споменава за пръв път в Катха- упанишада – индуистки философски текст, написан приблизително през 4 век пр. Н. е. В него йога се описва като техника за прочистване на разума и контрол над чувствата с цел постигане на духовно просветление. В по-късните упанишади се споменават и основополагащите понятия в йога, например чакрите и медитацията с помощта на свещената сричка от санскрита „Ом“.

Вижте останалите тукДобави коментар