55% от българите не спортуват

75
55% от българите не спортуват

Само 17% се занимават ежеседмично със спорт

Повече от половината българи в активна възраст не спортуват, сочи проучване. Данните показват още, че в работния ден на 62% от хората напълно липсва движение, което води до обездвижване и проблеми със здравето. Основното обяснение на проблема - липсата на навик за спортуване.

55% от българите между 18 и 65 години никога не се сещат да спортуват. Основното оправдание е добре познатото "нямам достатъчно свободно време".

За други пък липсата на подходяща среда. Дори августовската жега обаче не отказа Найден и сина му да покажат професионални умения на масата за тенис. И макар на работа Найден да се движи дори повече от необходимото, това не го е отказало от още движение. Липсата на време също.

Още 17 на сто, освен Найден и семейството му, предпочитат всяка седмица да се занимават със спорт. В разходки минава времето на 59 на сто. Други 8% са решили, че най-подходящи за тях са фитнес залите.

Липсата на екип и възрастта не могат да ни бъдат пречка за това, че не спортуваме. Дори една разходка в парка също може да ни тонизира, посочва Нова телевизия.

И ако имаше награди за здрав дух - здраво тяло, първото място щеше да бъде за Тодорка. Тя е на 85 години и е част от тези 6 на сто, които спортуват активно всеки ден.

Именно липсата на движение ще наложи изследвания на 1600 работещи от цялата страна. За тях ще се погрижат 6 пътуващи медицински екипа.Добави коментар