5-те най-често срещани грешки при възпитаването

849
5-те най-често срещани грешки при възпитаването

Научете ги, за да ги пропуснете

Зрелите хора често правят грешки. Като комбинираме този факт с възпитанието на деца - път, който е необходимо да бъде изминат, трябва да премислим добре постъпките и думите си. Можем ли да действаме обмислено и ясно, за да правим правилни решения и в ситуации, когато сме раздразнени и разстроени. Можем. Като знаем и избягваме основните грешки, които допускат много родители.

1. Убеждението, че има универсален метод

Ако влезе в книжарница, ще се убедите колко много ръководства за възпитание на деца има. Психолози и педагози от цял свят препоръчват единствения и най-ефективен начин за решаване на проблемите. Техният начин. От друга страна, познати, приятели с опит и роднини се стремят също да ви дадат напътствия. Във всички системи има нещо, което ще ви привлече вниманието. Но в живота не е толкова просто. Има деца, които не предразполагат към еднотипен начин на възпитания. По-раними са, по-чувствителни или пък по-разсеяни някак. Някои схващат от първия път, а на други и стотното повторение не помага. Затова – не приемайте една методика за единствената!

2. Излишна строгост

Популярна ситуация – някой от родителите не е в настроение, а децата шумят и се веселят – резултатът малките са наказани. Но наказанието трябва да е резултат от лошо поведение на децата, а не – на лошо настроение на родителя!

3. Отсъствие на адекватни наказания

Дете седи в пясъчника и замерва с пясък другите деца. Баба му стои до него и вика: Престани или ще те накажа! Заплахите и предупрежденията няма да имат ефект, ако детето е наясно, че наказание няма да има. Например, наказание, която се състои от затваряне в детската стая, където са му под ръка играчки, не е от най-ефективните. Ефективно е друго – да забраните на детето да гледа детски филми цяла седмица. Наказанието трябва да е неприятно за детето.

4. Непоследователност

Ако забраните на детето да яде в детската стая, трябва да спазвате въведеното правило и в бъдеще. Иначе детето ще остане с впечатлението, че забраните са нещо непостоянно. И помнете, колкото повече забрани въвеждате, толкова по-трудно е да бъдат спазвани. Не пракалявайте! Същото може да кажем и за наказанията. Ако са прекалено начесто и с повод и без повод, няма да постигнат желания резултат.

5. Фиксиране върху лошото

Ако детето има лошо поведение, с наказания няма да промените това. Трябва да убедите детето, че може да бъде добро. За целта трябва постоянно да го хвалите. Настоявайте детето да се държи добре. Например, отидете в магазина и помолете детето да ви помогне с покупките. На връщане му благодарете и го похвалете, че е справил много добре. Заслужава награда.Добави коментар