4 от 5 деца ядат пердах

111
4 от 5 деца ядат пердах

Насилието е в семейството

От 5 деца, претърпели насилие, при всяко четвърто това е станало в семейството. Това обяви пред журналисти в Сливен председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Доста по-назад след семейството са училището, интернет и други. Напоследък има сигнали за насилие върху деца в спортни зали и клубове, каза още тя.

Данните са изнесени на проведения в сряда Национален съвет за закрила на детето. Явлението "насилие" все повече се вижда от хората, каза Ева Жечева. Тя обяви, че всички деца в различни институции ще бъдат изведени от там по предварително посочения срок. Това обаче не е най-важното. Искаме да гарантираме качеството на услугите, които са вече в общността. Един от особено важните фактори за това качество е неподготвения персонал, заяви председателката на агенцията.

В Сливен Жечева бе сред гостите на открития в ромския квартал "Надежда" филиал на Центъра за работа с деца на улицата и техните семейства. Той се изгражда с помощта на УНИЦЕФ, чийто представител за България Таня Радучай и кметът на Сливен Кольо Милев откриха новата придобивка в 18-хилядния ромски квартал. На събитието присъстваха още посланикът на България в ООН Стефан Тафров, областният управител на Сливен Димитър Сяров, зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и други.

В центъра ще се работи с деца и младежи с проблемно поведение, които напускат или са на прага да напуснат училище или пък имат конфликт със закона. Ще се предоставя интензивна психо-социална помощ, както и подкрепа за житейски умения.

"Стандарт" научи, че в ромския квартал "Надежда" има общо 7000 деца, като 800 от тях са на възраст до 6 години. Откакто съществува, в квартала никога не е имало детска градина. Сега забавачницата започна да се строи, но тя ще бъде само за 150 деца.Добави коментар