3 причини за семейно щастие

141
3 причини за семейно щастие

Брачният съюз помага на хората да се справят със стреса

Учени от Националното бюро за икономически изследвания на Канада са анализирали данните от няколко големи изследвания, които проучват колко щастливи са хората преди да сключат брак и след това. Проучването е показало, че семейните двойки са щастливи по няколко причини. Първо, те се наслаждават на т.нар. фаза на медения месец. Първите две години от брака наистина са най-щастливи, но съществуват и други предимства на семейния живот.

Например брачният съюз помага на хората да се справят със стреса. Със спътника в живота могат да бъдат обсъдени проблемите на работното място или да се поделят грижите за децата и възрастните роднини. В трудни моменти помощта и подкрепата са много важни. А на самотните хора в такива ситуации им е много по-тежко.

Вижте още: 6 прости правила за щастлив брак

Според канадските изследователи именно партньорството е най-важно за щастливия брак, а не любовта или страстта. Съпрузите, които са добри приятели, се оказали най-щастливи. Нивото на щастие при такива партньори е било два пъти по-високо в сравнение с това на останалите, допълват от БТА.

Бракът обаче не е единственият пример за тясна връзка, която влияе положително на благополучието. Продължителното приятелство също носи много радост. В рамките на изследването учените са изучили и хората, които са били женени, но са се развели или овдовели.

Оказало се, че хората, които са сключвали брак преди време, са били по-щастливи от тези, които никога не са го правили. А партньорите, които дълго живеят заедно, са почти толкова щастливи, колкото и женените. Учените предполагат, че щастието се дължи на самите отношения, а не на статуса им. Тоест бракът е начин да се сдобиеш с близък приятел.Добави коментар