24 май

109
24 май

Празникът на буквите

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме създаването на глаголицата от светите братя Кирил и Методий.

Първата славянска азбука е създадена от Константин-Кирил Философ през 855 г. С глаголица са били написани първите славянски преводи на богослужебни книги, с които Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството.

В миналото е отбелязван на 11 май - общият църковен празник на двамата светии. Честването му датира още от далечната 1803 г., а през годините на борби за църковна независимост е нейн символ.

В училище за най-малките денят е празник на буквите, а за техните учители - професионален празник. Най-популярните му символи са ликовете на Светите братя Кирил и Методий и училищния химн „Върви, народе възродени“.

Отбелязван от нашите родители с манифестация, за празника днес в столицата е организирано шествие. Сборният пункт е пред Националния дворец на културата в 9.00 ч. Началото на шествието е в 10.00 ч. от площада пред НДК по маршрут – бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, Ларгото, бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

В 11 ч. шествието ще завърши и пред Народната библиотека ще започне официалната церемония. Ще бъде отслужен тържествен водосвет, а хора на Националното музикално училище ще изпълни химна "Върви, народе възродени". Първокласници пък ще рецитират „Аз съм българче”, а съучениците им ще пуснат балони с букви.Добави коментар