2000 българчета без дом

45
2000 българчета без дом

Десетки родители искат изоставено бебе

Всяка година 2000 българчета попадат в специализирани институции, защото са изоставени от родителите си. Към тези деца вече се присъедини и бебето, което беше намерено през седмицата в двор в столична кооперация. Полицията все още издирва родителите.

Изоставеното бебе прекара нощта в специализирана болница, а в сряда беше настанено в дом. Междувременно, десетки родители се обърнаха към bTV за да заявят, че искат да го осиновят. Ако междувременно биологичните родители излязат наяве, ще стартира процедура по отнемане на родителски права.

Официалните данни показват, че изоставените деца в България са малко над 5000. Всяка година нови 2000 деца се настанвяват в специализирани институции.

От началото на тази година досега в специализирани иснтитуции са настанени 1720 деца. Почти толкова са и тези, които са напуснали домовете, като 253 от тях са в примени семейства, а малко над 900 са се върнали при биологичните си родители. През тази година са осиновени около 650 деца.

От Български хелзински комитет обаче твърдят, че държавата няма адекватна и работеща политика за подкрепа на семействата в риск. Липсват специални центрове за превенция в родилните домове, а социалните услуги и помощи за деца с увреждания са недостатъчни.Добави коментар