15 неща, които да не слагате в куфара си

158
15 неща, които да не слагате в куфара си

Как да събера всичко в куфара си

Как да събера всичко в куфара си - този въпрос се появява всеки път, щом човек тръгне на почивка. С една или две хавлии, повече топли дрехи и обувки или с цялата спортна екипировка багажът натежава. А накрая се оказва, че по-голямата част от него си е останала през цялото време в куфара, без да бъде ползвана изобщо.

Затова оставете възглавниците на леглото вкъщи, шампоаните на етажерката в банята и второто яке в гардероба, съветва вестник "24 часа". Ето кои са 15-те неща, които да не слагате вече в куфара си.

1. Всичко, което влиза във фразата: "Ами ако се случи това?"

Българският зет Том Ханкс оцеля във филма си "Корабокрушенецът" само с брада и волейболна топка "Уилсън", която превърна в своя най-добър приятел. Няма да се озовете на пуст остров, сами в пустинята или изоставени в гората. Отивате на почивка, а не да участвате в предаването на Беър Грилс "Оцеляване на предела".

Персоналът в хотела може да се окаже вашият най-добър приятел. Ще останете доста впечатлени от нещата, които стоят в стаята и гардероба. Престанете да правите живота си по-труден, отколкото всъщност е.

2. Повече от една книга

Просто е - ако мислите да четете през повечето време, вземете си киндъл. Четците за електронни книги са преносими електронни устройства, с които може да носите навсякъде цялата си библиотека. Те са по-леки от една хартиена книга и издържат над седмица, преди да има нужда да се заредят отново с батерия.

3. Домашната аптечка

Хората често вземат всякакви лекарства, когато тръгват на път - за температура, алергии, против изгаряне, главоболие. Но колко често ползват всичко това накуп? Ако сте на ваканция в хотел, в него така или иначе ще има лекарството, от което имате нужда. Разбира се, постарайте се да си направите здравна застраховка, преди да тръгнете за чужда държава. Тогава няма да се притеснявате, че ще трябва да плащате много, ако се наложи да отидете на лекар.4. Маратонки за джогинг

Заминавате за някое красиво далечно място. Така че може да се отдадете на каланетика или тичане сутрин рано. Това със сигурност ще стане след няколко тура с алкохол. Маратонките за джогинг и дрехите за фитнес заемат място. А и най-вероятно изобщо няма да стигнете до тях. Ако трябва задължително да тренирате, правете лицеви опори в стаята си. Ако сте се подготвили добре преди пътуването с местата, които искате да видите, докато сте на почивка, така или иначе ще изгорите достатъчно калории, докато ги обикаляте.

5. Джаджи

Случвало ли ви се е да носите накуп джипиес, айпод, лаптоп, малка видеокамера и фотоапарат? Смартфоните отдавна са измислени, а и вече не са на толкова недостъпни цени. Лесно е човек да се изкуши да вземе със себе си всички джаджи от дома не само защото го е страх от крадци, докато го няма. Но нали заминавате на почивка, за да отдъхнете от всички притеснения и да си починете от натовареното ежедневие?

6. Спортна екипировка

Ските, сноубордът и стиковете за голф са изключение - най-вероятно планирате почивката си около любимите ви хобита. Така че не ги забравяйте в гаража. Но всичко останало - като ракети за бадминтон, перца, футболни топки, оставете вкъщи. Такива има и на мястото, където ще почивате. Вземете за всеки случай тесте карти - нито тежат, нито заемат място. И винаги може да поиграете с тях, дори и когато чакате времето да се оправи.

Вижте и това: Деца в самолета – няколко странни истории

7. Дрехи за всеки случай

Изкушаващо е човек да мисли, че на почивката си може сутрин да е Индиана Джоунс, а вечер да се смеси с богатите и известните на някое парти. Но в действителност със ставането от леглото ще сложи тениска и шорти за плажа, а после някоя риза за вечеря. Ако наистина има шанс за някое приключение, докато сте на ваканция, вземете със себе си универсална дреха. Чифт тъмни дънки ще ви свършат работа и за разходка в дивото, и за импровизирана вечеря. А и никой няма да повика модна полиция, ако облечете поло на плажа.8. Слънцезащитни лосиони

Знаете ли, че аптеката и магазинът до вас не са единственото място, откъдето може да си купите слънцезащитни масла? В случай че нямате алергии и не купувате само едно и също мляко всяка година, може да не товарите куфара си и с това. Лосиони срещу слънчево изгаряне има навсякъде. Нищо чудно те да са по-качествени, а и по-евтини в курорта, в който ще почивате.

9. Второ яке

Помислете добре къде наистина искате да почивате, ако трябва да сложите в куфара си различни дрехи за студено време. Ако наистина очаквате да бъде хладно, вземете си най-дебелото яке. Подсигурете се под него да имате топъл пуловер или фланела. Всичко е въпрос на слоеве, ако още не сте разбрали. Така че забравете да слагате в багажа второ яке.

10. Хавлии

Кърпите са като цепелини в куфара - не тежат много, но пък заемат цялото място. Тук принципът е същият като с шампоана - хотелът ви със сигурност ще има безплатни хавлии. А ако имате нужда от още, на място може да си купите. В повечето курорти вече дори се предлагат на плажа - мъже се разхождат по пясъка и носят най-различни видове. Цената им понякога може да се договаря.

11. Възглавници

Дори и малките възглавнички, които слагате на врата си при дълго пътуване, заемат място. Ако пътувате със самолет, винаги може да помолите стюардесата да ви даде такава. Има и друг трик - използвайте мекото яке, в което сте подпъхнали пуловера или дънките, като го сложите под главата си - изобщо няма да усетите разликата. Така или иначе не се опитвате да впечатлите никого, докато спите.12. Пътеводители

Вече не е 1999 г. - всичко интересно за мястото, за което заминавате, е в интернет. Разгледайте кое е най-интересно да се види, преди да отпътувате. Отбележете си къде искате да отидете, намислете си маршрута и не носете тежките пътеводители в куфара.

А и винаги може да разберете от човека на рецепцията или някой местен кое си заслужава да се види. Най-вероятно то изобщо няма да е отбелязано в която и да е тежка книга.

13. Шампоан

Шампоанът и други козметични продукти може да изглеждат достатъчно малки предмети, които да приберете в багажа си. Но накрая се оказва, че тежат много повече, отколкото човек си мисли. Повечето хотели, та дори и хостели, вече предлагат, без да заплащате допълнително всичко необходимо в банята - от шампоана през душгел до лосион за тяло и шапчица за къпене. И освен ако не пътувате до някоя дива джунгла, навсякъде може да си купите шампоан. Харчите достатъчно за пътуването си, така че може да дадете още няколко лева и за това на място. А и едва ли косата ви ще се увреди толкова много, ако не вземете за неколкодневната си почивка професионалната грижа за коса от фризьорския салон.

14. Обувки за катерене

Освен ако не планирате изкачването на някой връх, за какво друго ще ги ползвате? Дори и времето да се развали и да вали като из ведро, това бързо ще отмине. С джапанки в дъжда също е приятно, а и ще си спестите място в куфара за друг по-важен багаж.

15. Скъпи вещи и ценности

Знаете ли кой е най-сигурният начин да провалите почивката си? Да откраднат, счупят или да изгубите ценност, на която много държите. Отивате на ваканция, така че нямате нужда от лаптоп. И освен ако не сте заклет фотолюбител, вашата дигитална камера заема много място, а и ще ви направи цел на всеки крадец. А и приятелите ви във фейсбук или инстаграм нямат нужда от професионална снимка, за да разберат къде сте.

Не забравяйте да оставите ценностите, преди да тръгнете на плаж или на риболов например. Да си загубиш халката, докато връщаш уловената риба обратно в морето, ще остави лош спомен от хубавата ваканция.Коментари

Коментар: 2
пътуване с багаж...

Искам да кажа, че пътувам много и не мога да се доверя на това, какво има в хотелите. Не съм съгласна, че шампоаните в хотела може да се ползват,(само в много спешни случаи) всеки си има определени такива, които ползва и защо трябва да се сменя с измислени. Лосионите за слънце си ги избираме преди да тръгнем, а не на място, където не знаем какви са и повечето са с изтекъл срок на годност. Що се отнася до дрехите, винаги разпределям по дни (за всеки ден определени дрехи),1-2 неща резерва и 2 неща за по-хладно време. С лекарствата е същото, не можеш да разчиташ, че в чужбина ще те разберат точно какво искаш.

Коментар: 1

Като цяло - тъпи съвети. Тръгвайки на път трябва да имаш под ръка най-основни лекарства като обезболяващи, нещо за алергии, за проблеми със стомаха, за температура и т.н. Маратонките също не биха били излишни на хора, които имат навик да тичат сутрин и също така не всеки, който отива на почивка, отива, за да виси по клубовете и да се налива до малките часове на нощта. „Джаджите“ също са строго индивидуален избор. Ако разполагаш с хубав фотоапарат, например, защо да не го използваш, особено, отивайки на почивка. Слънцезащитните лосиони първо-са по-скъпи по курортите и второ - ако имаш предпочитания към някакъв конкретен, още повече, такъв, който не се купува от супермаркета, със сигурност ще си го вземеш със себе си. Пътеводителите не заемат кой знае какво място и за някои хора, въпреки напредъка на техиката са по-удобния вариант. За шампоаните и други подобни продукти съм на същото мнение като за слънцезащитните. Пък и отивайки на почивка първото нещо, което ще правите е да ходите на пазар?! Общо взето, с моя опит в пътуванията и събирането на багаж стигнах до един основен извод: най-важното е да подбереш тоалетите си, да прецениш кое, с кое ще съчетаеш и кога ще носиш, така се избягва носенето на много излишни дрехи, които така и не обличаш. Също така, със сигурност е много по-комфортно да знаеш, че разполагаш с козметиката и принадлежностите, които използваш ежедневно, отколкото, както казах по-горе, първата ти работа е да ходиш да пазаруваш и да се вайкаш, че няма еди к'во си в магазина, нищо, че по поринцип го има във всяка бакалия.


  • 1

Добави коментар