12-те най-известни дестинации с минерална вода у нас

522
12-те най-известни дестинации с минерална вода у нас

СПА ваканция в Кюстендил или Поморие помага за бебе

България е перфектната страна за балнеолечение и спа. Голям коз са уникалният климат и боровите гори, но истинското богатство са минералните води. Изворите у нас са над 700 минерални извора, с разнообразен химичен състав, температура и лечебни свойства. Невъзможно е да се изброят всички, затова вестник "Стандарт" припомня 12-те най-известни дестинации с лечебна минерална вода у нас.

Родопите са едно от местата, което изобилства от минерални извори - като Баня и Девин. Там има и много бази за рехабилитация и спа. Минералната вода в региона на Девин е подходяща и за лечение на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, професионални заболявания като вибрационна болест, интоксикации със соли на тежки метали, заболявания от пренапрежение и умора, както и при хронични гастрити, язви, фарингит.

В Баня, край Карлово пък, водата помага при ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии за неврози и кожни заболявания - псориазис, псориатични артрити, дори за високо кръвно. В друг курорт - Велинград, изворите са толкова лековити, че почти няма заболяване, което да не се повлиява при терапия там. Водата помага дори на хора, прекарали мозъчен инсулт, пациенти с множествена склероза, паркинсон, детска церебрална парализа, черепно-мозъчни травми, дискова болест, радикулити. Велинград е рай и за хора с алергии и сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Вършец също е извор на здраве, познат от римско време. Подходящ е за заболявания на централната и периферната нервна система, сърдечно-съдови, при полиневропатии интоксикации. Водата помага ще при диабет, затлъстяване, трофични язви, невродермит, хронични екземи, състояния на физическа и умствена преумора.

Изворите в Кюстендил пък са "мехлем" за заболявания на опорно-двигателния апарат с възпалителен, дегенеративен, травматичен и ендокринен характер, за дискова или артрозна болест, състояния след фрактури, дисторзии, неврити, радикулити, както и за ранна рехабилитация на слединсултните състояния, последици от травми на централната нервна система, паркинсон мигрена, невровегетативни дистонии. Това е и една от дестинациите, където се лекуват гинекологични и андрологични заболявания, както и стерилитет при жената и мъжа.Момин проход е подходящ за заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове като хронични възпалителни и алергични ларингити, фарингити, синуити, бронхити, бронхиална астма, състояние след пневмонии. Също така за остеоартрози, счупвания, късни последици от полиомиелит, ДЦП, остатъчни парези. Там човек може да отиде и за общо укрепване и закаляване на организма, при проблеми със зъбния кариес, както и при преждевременно стареене.

Наречен е сред другите емблематични курорти у нас. Водата там е особено полезна за разстройства на нервната система като неврози, и неврастении, за кръвно, диабет, тиреотоксикоза, метаболитен синдром, хронични невралгии и неврити.

Овча могила е сред по-малко известните дестинации. Там обаче може да получите подобрения на заболявания на костите и мускулите, на периферната нервна система, стомашно-чревни и чернодробни заболявания, ендокринно-обменни, гинекологични и кожни. Лечебното въздействие на минералната вода в Павел баня пък се проявява в три насоки - топлинно, механично и химично. Препоръчва се на болни с разреждане на костното вещество, остеопороза, синдром на Зудек, при кариес на зъбите и други стоматологични заболявания.

Поморие е един от най-красивите морски градове, където обаче се намира и най-големият калолечебен център на Балканите. В него се повлияват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната и централната нервна система, на женската и мъжката полова система като стерилитет, псориазис, бронхити, синуити.

Горещата минерална вода в Сандански пък помага при бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит, ХОББ, болест на Бехтерев, спондилоартрози, следфрактурни състояния, ревматоиден артрит, невралгии, неврити, плексити, рехабилитация след инсулти. А изворите в Хисаря имат промивен ефект на тъкани и органи и изразеното диуретично действие. Затова е полезна за бъбречно-каменна болест, хроничен пиелонефрит, хроничен цистит и уретрит, както и на храносмилателната система и гастрити, язви, жлъчно-каменна болест.Коментари

Коментар: 6

До Смолян има село Баните, не Баня.

Коментар: 5

До Смолян има село Баните, не Баня.

Коментар: 4

До Смолян има село Баните, не Баня.

Коментар: 3

такава село има и в смолянско - за добрите с географията

Коментар: 2


1 от 31 юли 2015 | 11:39

"Родопите са едно от местата, което изобилства от минерални извори - като Баня и Девин." Личи си, че сте учили География в училище, но е била доста ограничена! Не мисля, че много правилно сте написали изречението - все пак Баня, Карловско, е до Стара Планина, не в Родопите!!!

Село Баня има В Смолянско

Коментар: 1

"Родопите са едно от местата, което изобилства от минерални извори - като Баня и Девин." Личи си, че сте учили География в училище, но е била доста ограничена! Не мисля, че много правилно сте написали изречението - все пак Баня, Карловско, е до Стара Планина, не в Родопите!!!


  • 1

Добави коментар