11 съвета от родители на пораснали деца към родители с малки деца

153
11 съвета от родители на пораснали деца към родители с малки деца

Не изпускайте и не забравяйте наистина важните моменти от живота на децата, докато са още малки

Може би си мислите, че ще запомните всеки важен момент от живота на детето си – първата усмивка, първите стъпки, първите думи. Години по-късно обаче се чудите кога то е спряло да яде определена храна или кога някоя му е станала любима.

И не можете да си спомните. Вижте няколко съвета, събрани от Huffington Post, от родители, чиито деца вече са напуснали семейния дом, към онези, които са съвсем в началото на отглеждането и възпитанието на наследниците си.

Запишете първия ви разговор за това дали Дядо Коледа или Господ съществуват. Често всички сме толкова обсебени от идеята да запишем всяко важно събитие от живота на бебето и малкото дете, че забравяме да направим един видеозапис на семеен обяд или вечеря, когато всички правят съвсем обикновени неща, като това да се смеят или да спорят.

Мислите, че ще запомните как е изглеждала детската стая на детето, когато е било на 7 години? Може и да успеете. Запомнете обаче, че обикновените ежедневни моменти са наистина тези, които ще искате да си спомните, когато децата ви излетят от семейното гнездо.

Колкото повече растат децата, толкова повече ще осъзнавате колко е ценно времето ви, прекарано с тях. Когато са още малки, имате чувството, че ще бъдат с вас завинаги. Когато отидат да учат в университет или имат свои отговорности и дейности, да прекарате заедно няколко часа или дни ще бъде много по-сложно.

Затова, докато са малки, се старайте да прекарвате колкото се може повече семейни почивки с тях. Те създават трайни спомени за наистина важните моменти заедно.

Вижте още: Родителски съвети, които е по-добре да следвате

Запознайте се с приятелите им. Насърчавайте децата си да канят свои приятели вкъщи. Ще научите много повече тях от това с кой контактуват, отколкото по който и да е друг начин.

Не давайте оценки, бъдете отворени за разговори по всички теми, така че когато са далеч от дома, да не се притесняват да ви потърсят, за да обсъдите нещо заедно.

Превърнете семейните вечери в приоритет. Вечерята вкъщи е времето и мястото, където се обменя цялата онази важна безгранична любов, уважение и отвореност за обсъждане на различни идеи. Превърнете ги в спокойно място, където децата ви да бъдат изслушвани, а не съдени. 

{{page}}

В края на всяка година седнете и опишете с детето си спомените му от изминалите 12 месеца. Когато станат на 18 години, вземете записките и се върнете назад във времето.

Изключете се от всичко друго, когато сте с децата си. Когато детето ви говори, изключете телефона, компютъра или телевизора. Може да проверите пощата си по-късно, когато детето заспи.

Посещавайте всяка изява, спортно събитие или награждаване на децата си. Никога ни бихте искали да бъдете от онези родители, които работят и отсъстват от живота на децата си.

Слушайте внимателно какво говорят от задната седалка, докато шофирате. Не коментирайте. Оставете децата да говорят.  Може да научите много повече от това, което подозирате, за ежедневния живот на децата си, ако ги слушате докато ги возите до училище или ги прибирате от уроците по плуване.

Помогнете на детето да открие своите силни страни и интереси. Направете необходимото, така че детето ви да разбере какво му се отдава най-много и му помогнете да развие интересите си.

Ако детето ви сподели своя тайна и ви помоли да не казвате на никой, запазете я. Ако кажете на приятелките си, рано или късно децата ще научат, че сте ги предали.

Бъдете нежни - винаги. Когато детето ви прегърне, никога не се пускайте първи от тази прегръдка. Добави коментар