11 неща, които ни пречат да сме щастливи

64
11 неща, които ни пречат да сме щастливи

Ако не сте доволни от професионалния или от личния си живот, проблемът сте вие

Не сте доволни от професионалния или от личния си живот? Ако това е така, проблемът не е в начина, по който сте отгледани или липсата на възможности, или лошия късмет, или това, че други хора ви възпират, пише Джеф Хейдън, сътрудник на сайта на CBS BNET и автор на над 30 научни книги.

Проблемът сте вие. Ако не сме доволни от живота си, то ние позволяваме това да е така. Може би проблемът се крие в това в какво вярваме и какво правим. Вижте няколко неща, които ни пречат да сме щастливи:

1. Бъркаме политическите дивиденти с постижения.Подмолните борби, позиционирането, опитите да изглеждаме по-добре, като правим така, че другите да изглеждат по-зле и като цяло прилагането на политически номера ни помага да вървим напред. Ако обаче печелите битките си по този начин, в крайна сметка губите, защото политическият успех е базиран на подбудите, прищявките и капризите на други хора – често това са хора, които дори не харесвате.

Това означава, че днешният успех може да бъде утрешен провал и този успех или провал до голям степен е извън вашия контрол. Истинските постижения се базират на качествата и заслугите. Истинските постижения не могат да бъдат давани на някого или отнемани от някого.

2. Страхуваме се от критики или сарказъм.Опитайте нещо различно. Опитайте нещо, което другите няма да опитат. Почти веднага хората ще заговорят за вас и то не с добро. Единственият начин да предотвратите това хората да се държат злонамерено, пренебрежително или да ви съдят е да казвате и да правите това, което всички останали правят. Тогава, разбира се, вие ще живеете техния живот, а не вашия и няма да сте щастливи.

Гледайте на това, че хората говорят за вас, като признак, че сте на прав път – вашия път. Вашият път е щастливият. Не техният.

3. Не се опитваме да бъдем последни.

Всеки обича да е пръв. Често обаче е по-добре да си последен – последният, който се отказва, последният, който си тръгва, последният, който продължава да опитва, последният, който се придържа към принципи и ценности. Светът е пълен с хора, които се отказват.

Винаги ще има хора, които са по-умни, по-талантливи, с по-добри контакти и с повече пари зад гърба си. Те обаче не винаги печелят. Бъдете последният, които се отказва от вас; тогава дори и да не успеете, печелите.

4. Отъждествяваме придобивките със задоволство.Психолозите наричат това "хедонистична адаптация" – феномен, при който хората бързо превръщат възбудата от нова покупка в своя емоционална норма. Задоволството, което изпитвате, когато погледнете новото си жилище? То бързо изчезва. Същото важи и за новата ви кола, новите мебели и дрехи. Скоро те вече не са специални, а просто стават нещо, което притежаваме. Те стават нещо "нормално."

Така за да си върне това задоволство, човек трябва да си купи нещо друго. Този цикъл води до пристрастяване. И така никога не сме доволни и не можем и да бъдем.

Затова истинското задоволство идва от правенето на нещо, а не от притежаването. Искате да се почувствате доволни от себе си? Един от начините е активно да помагате на някого. Ако знаете, че сте променили живота на някого, ще сте доволни завинаги. Това също води до пристрастяване, но по положителен начин.

Останалите 7 неща, които ни пречат да сме щастливиДобави коментар