Здравословният живот помага да свалим кръвното за 4 седмици

98
Здравословният живот помага да свалим кръвното за 4 седмици

Учени от университета на Северна Каролина в Чапъл хил са установили, че промяната на начина на живот за 16 седмици позволява значително да се намали приемът на лекарства срещу високо артериално налягане, съобщи Юрик алърт.
 
Такава промяна допринася за намаляване на риска от инфаркт и инсулт и удължава живота.
 
Изследването обхванало 129 мъже и жени на възраст между 40 и 80 години, които били с наднормено тегло или затлъстели. Всички участници били с високо артериално кръвно налягане - 130-160/80-90 милиметра живачен стълб, но в рамките на изследването не приемали лекарства. Около половината участници отговаряли на изискванията за прием на медикаменти срещу хипертензия.
 
Доброволците били разделени на три групи. Участниците в първата група променили за 16 седмици начина си на живот, като се хранели с плодове, зеленчуци и обезмаслени млечни продукти и намалили консумацията на червено месо, сол и въглехидрати. Освен това взели участие в програма за намаляване на телесното тегло, като извършвали физически упражнения, предава БТА.
 
Участниците във втората група фокусирали вниманието си върху здравословното хранене, докато тези в третата не променили начина си на живот.
 
В края на изследването участниците в първата група значително отслабнали, систоличното им кръвно налягане се понижило с 16 милиметра живачен стълб, а диастоличното - с 10 милиметра живачен стълб.
 
Във втората група артериалното кръвно налягане намаляло с 11/8 милиметра живачен стълб, а в третата - с 3/4 милиметра живачен стълб.
 
Едва 15 на сто от участниците в първата група все още се нуждаели от лекарства, докато това се отнасяло за 23 на сто от доброволците във втората група, а в третата не били наблюдавани никакви промени.


Добави коментар