Затлъстяване и потентност

144
Затлъстяване и потентност

Наднорменото тегло води до лошо качество на сперматозоидите

Мъже с наднормено тегло или със затлъстяване имат по-малки шансове да станат родители, стана ясно на Европейска среща по въпросите на човешкото възпроизводство и ембриология.

Изводите са направени на базата на сравнение на качеството на сперматозоидите на затлъстели хора спрямо такива с нормално тегло. Пробите са взети от 1940 мъже и са били подложени на сравнение в зависимост от индекса за телесната маса.

Нормалното тегло се определя при индекс от 18.5 до 25, за наднормено тегло се счита индекс между 25 и 30, а за затлъстяване - над 30. Установено е, че колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова по-лошо е качеството на семенната течност, посочва БГНЕС.

Данните са изнесени на годишната среща в Стокхолм и според експертите, "наднорменото тегло предизвиква изменения в характеристиките на сперматозоидите, вероятно в резултат от хормонален дисбаланс.

Резултатите са по-малко като брой, по-слабо подвижни и по-слабо жизнени сперматозоиди", каза Пол-Коен Бакри - научен директор на лабораториите "Eylau-Unilabs" в Париж.Добави коментар