Защо жените живеят по-дълго

109
Защо жените живеят по-дълго

По-краткият жизнен път на представителите на силния пол има дълбоки наследствени корени

Учени установиха, че жените са генетично програмирани да живеят по-дълго от мъжете и същата тенденция се наблюдава при нашите прародители - приматите, пише в "Дейли мейл".

Според изследването на проф. Сюзан Албъртс от университета "Дюк" по-краткият жизнен път на представителите на силния пол има дълбоки наследствени корени. Екипът й установил, че хората по света живеят по-дълго и по-здравословно, в сравнение с миналото.

Този напредък увеличава шанса за оцеляване на бебетата и намалява риска от преждевременна детска смъртност, посочва БТА.

Вижте още: Тези 6 възрастни дами са родени през 19 век!

Учените анализирали мета данни за над един милион раждания и смъртни случаи от 19-и век до наши дни. В масива били включени и статистики от пост-индустриалните общества, като тези в Япония и Швеция, а също така и от прединдустриалните времена.

Тези данни били сравнени с продължителността на живота на няколко вида примати през последните 5 десетилетия. Сред изследваните маймуни попаднали лемури, капуцини,шимпанзета, павиани и горили. И при хората, и при приматите било констатиран генетически ущърб при представителите на мъжкия пол, в сравнение с женския.Добави коментар