Защо мъжете са пораснали?

78
Защо мъжете са пораснали?

Добрата храна за бременни прави съвременните бебета по-здрави

Съвременният мъж е пораснал с 10 см през последния век заради подобряването на хранителния режим и на общественото здраве, установиха учени.

През 1900 типичният мъж е бил висок едва 1.67 м, а през 2000 г. той е "пораснал" до 1.77 м. За същото време жените са станали по-високи с 3 см от малко под 1.60 м до малко над 1.63 м.

Според изследователите причината за това е, че бременните жени се хранят с по-добра храна, което означава, че бебетата им стават по-силни и здрави. Подобряването на хигиената и на технологиите също играе роля за спасяването на човешкия род от безкрайни болести, недохранване и тежки условия на труд.

Американският носител на Нобелова награда за икономика Робърт Фогел и екип от негови колеги прекарали три десетилетия в проучване на статистика, за да покажат как сме се променили от 1700 година насам. Те установили, че хората не само живеят по-дълго, но и стават по-високи.

"В повечето, ако не и във всички части на света, размерът, формата и продължителността на живот на човешкото тяло са се променили значително и много по-бързо през последните три столетия", отбелязва Фогел. Той допълни, че технологиите са спасили човечеството от безкрайни болести, недохранване и тежки условия на труд.

През 19-и век типичният фермер е прекарвал в работа 78 часа по време на работна седмица от пет и половина дни. Опазването на водата и канализацията са предотвратили много заболявания. А гарантирането на добра храна за бременните жени, която се предава и на неродените още деца, ги е направило по-силни и не толкова уязвими на заболявания от преди.Коментари

Коментар: 1
FbZyqVXKNUcNnqtEIIh

That's a mold-breaker. Great tnhkinig!


  • 1

Добави коментар