Задава се отпускарският сезон. Тати да е без слънцезащитен крем!

122
Задава се отпускарският сезон. Тати да е без слънцезащитен крем!

Учени казват, че в повечето продукти се съдържат вредни за мъжа вещества

Пролетните дни у нас доста сериозно наподобяват летните горещини и това напълно логично ни кара да се настройваме на отпускарска вълна. Все още е рано за джапанки и бански, но пък времето е толкова прекрасно и слънчево, че буквално можем да си представим как морските вълни галят стъпалата ни.

За добро или не, скорошно изследване показва, че мъжете са изложени на сериозна опасност. Рискът е да останат безплодни, пише Дейли Мейл.

Почти 50% от съставките в продуктите за защита от слънцето са призвани да блокират UV-излъчването. Те имитират ефекта на прогестерона (женски хормон).

А какво прави прогестеронът? Не позволява на мъжките полови клетки да работят нормално.

Например лосионът със SPF-филтър лесно прониква в кръвообращението през кожата и така повлиява върху целия организъм, предупреждават учени от Копенхаген.

Според тях е напълно възможно употребата на слънцезащитни средства да стои зад необяснимите случаи на мъжко безплодие.

Експертите са анализирали влиянието на 29 от 31 UV-филтъра, разрешени за продажба в САЩ и ЕС, върху живи клетки сперматозоиди, взети от здрави донори. Почти половината от филтрите нарушили работата на клетките.

45% ог 13 тествани филтри нарушават подвижността на сперматозоидите. 9 от 13 филтъра въздействат върху мъжкия организъм подобно на прогестерон.

Сред опасните съединения, съдържащи се в слънцезащитните средства, кремове, овлажняващи продукти и балсами за устни са: авобензон, хомосалат, оксилат, мерадимат, октиноксат, октокрилен, оксибензон и падимат.Добави коментар