За кредитните карти... .

32
За кредитните карти... .

... и настроението

Ако сте имали лош ден, може би е добра идея да заключите някъде кредитната си карта. Защото, според ново изследване, хората са по-склонни да правят скъпи покупки, когато се чувстват зле и обикновено плащат с карта, за да избегнат вината, свързана с прахосването на пари.

Откритието обяснява защо във времена на икономическа криза магазините привличат купувачи, склонни да похарчат много пари. За да тестват теорията, изследователи помолили доброволци да направят компютърен тест.

Без да вземат предвид резултатите, учените казали на половината от участниците, че не са интелигентни, тъй като са постигнали малко точки. На другата половина било казано, че са се справили добре на теста в Лондонското училище по икономика и в университета Корнел в Ню Йорк.

Когато и двете групи трябвало да отговорят как биха платили за нещо, което искат, хората, чието его било накърнено, предпочели кредитната карта. В друго изследване учените установили, че луксозните предмети са особено добри за възстановяване на накърненото его.

Доброволците, които искали да купят дизайнерски дънки, били готови да платят с 30% повече, ако са се справили зле, сочи изследването. 60% от тях били по-склонни да използват кредитната си карта, пише БГНЕС.Добави коментар