За колко време кола, паркирана на слънце, може да убие дете?

12077
За колко време кола, паркирана на слънце, може да убие дете?

През последното десетилетие близо 750 деца са загубили живота си, след като са оставени в гореща кола

През последното десетилетие близо 750 деца са загубили живота си, след като са оставени в гореща кола. Ново проучване ни показва, че това може да се случи много по-бързо, отколкото предполагаме.  

В горещ ден кола, изложена на пряка слънчева светлина, може да достигне температури във вътрешноста, опасни за детето, за около час, според доклад, публикуван в списание Temperature. 

Дори и превозното средство да е паркирано в сенчеста зона, то може да се затопли до рискови нива след около два часа, се казва в проучването, цитирано от списание Time.

Децата са особено податливи на топлинен удар. Тяхната температура се покачва по-бързо от тази на възрастните, а телата им се охлаждат по-бавно. Освен това те не могат да реагират при извънредна ситуация и да напуснат автомобила. 

За целите на изследването учените приемат, че дете е изложено на риск от екстремни заболявания, свързани с горещината - те настъпват, когато тялото не може да регулира температурата си, което може да доведе до органна недостатъчност, увреждане на мозъка и смърт - при телесна температура 40 градуса и повече.

За да се определи колко време ще отнеме вътрешността на превозното средство да достигне опасни температури, изследователите паркират три двойки идентични коли - четири сребристи автомобила, от които два са седани, и два бели минивана, на слънчеви и сенчести места на паркинг в Аризона няколко пъти през юни и юли. 

Те измерват топлинните ефекти вътре в автомобилите и сравняват резултатите с изчисленията за това как хипотетично високите температури ще засегнат тялото на едно 2-годишно момче.

Откриват, че на вановете им отнема най-дълго време да се нагорещят, а при по-малките автомобили този период е по-кратък. Средно температурата в автомобила след един час на слънце е 46 градуса, а таблото, седалките и воланът са още по-горещи. 

След един час на сянка във вътрешността на автомобила е средно 37 градуса. Това означава, според изследователите, че вътрешната телесна температура на детето може да достигне опасни нива след около час в кола, паркирана на слънце и след около две часа в превозно средство, паркирано на сянка.

Докато действителните ефекти биха се различавали в зависимост от детето, колата и температурата навън, изследването подчертава значението на превенцията - никога не оставяйте без надзор деца в превозно средство.Добави коментар