Великият пост

43
Великият пост

От днес до Великден вярващите се отдават на пости

От днес до 24 април, когато ще честваме Великден, православните християни се отдават на най-дългия и най-важния от всички пости - Великия пост. В този период от трапезата трябва да изчезнат животинските продукти, а техните места да заемат повече плодове и зеленчуци, за да не страдаме от липсата им.

По време на пости се налагат ограничения не само по отношение на храната. До Великден венчавките са забранени, а в миналото - и всякакви празненства и младежки игри. Днес много малко хора знаят, че ако в тези дни бъде заченато дете, се е смятало, че и то носи отговорност за забранените сексуални отношения на родителите си.

Старите хора дори разказват, че е възможно тези деца често да страдат от наследствени и хронични заболявания и да има проблеми с възпитанието им поради тяхната несдържаност и своеволие.

Решението за подлагането на пости трябва да се вземе доброволно и да се прави с радост, повелява религията. Непременно трябва да имате предвид и здравословното си състояние, защото подобен вид лишения могат да ви навредят, ако сте болни. Според лекарите за здрав човек лишаването от животински продукти за определен период от време може да е полезно, то ще стимулира организма да се пречисти.

За да си набавите нужните хранителни вещества е много важно да се храните с достатъчно плодове и зеленчуци по време на поста. На трапезата трябва често да присъстват бобовите култури. Консумирайте повече зеленолистни зеленчуци, домати и краставици. Ако изпитвате силен глад, включете поне в едно от дневните хранения орис или картофи.

Не забравяйте, че ако искате да съчетаете пречистването на душата с отслабване на тялото, не трябва да наблягате на тестените храни. И най-важното - дори да изключите животинските продукти от менюто си, помнене, че млечните продукти и месото са основната храна, необходима за нормалното развитие на децата.Добави коментар