Транссексуален британец роди, отказва да бъде записан като майка

114
Транссексуален британец роди, отказва да бъде записан като майка

32-годишният Фреди Макконъл е роден като жена, но от няколко години живее като мъж

Транссексуален мъж, който роди, но не пожела да бъде регистриран като майка на детето в акта за раждане, загуби съдебна битка във Върховния съд на Англия. 32-годишният Фреди Макконъл е роден като жена, но от няколко години живее като мъж.

Когато рожбата на Макконъл се ражда през 2018 година, той вече законно е мъж. Претенцията му е, че той иска да бъде записан в документите на детето си като баща. Съдията от Върховния съд Андрю Макфарлейн обаче се произнася против искането му, посочва Дарик радио.

"Съществува съществена разлика между пола на човек и статута му на родител", се казва в решението на съдията. „Да бъдеш„ майка “, което досега винаги се асоциира с това да си жена, е статутът, който се предоставя на човек, който е способен на физически и биологичен процес за бременност и раждане", се казва още в мотивите му.

Вече е медицински и правно възможно един индивид, чиито пол е признат в закона като "мъжки", да забременее и да роди своето дете, но докато полът на този човек е "мъжки", родителският му статут, който произтича от биологията на раждането, е "майка".", смята съдията.

Според юристи, ако Макконъл беше спечелил делото, то детето му би било първото лице, родено в Англия и Уелс, което законно няма майка. Макконъл започва лечение с тестостерон през 2013 г. и претърпява операция за преформулиране на гръдния кош. Той обаче запазил женската си репродуктивна система. През 2016 г. прекратил хормоналното си лечение, след което потърсил съвет за фертилитет и забременял през 2017 г., използвайки донор на сперма.

Добави коментар