Татковците

133
Татковците

Кой вид татко си ти?

Разновидностите на татковци са много. Сред „чистите видове” се срещат и „смесени типове”. Но целта ни днес не е да задълбочаваме темата, а да разгледаме конкретните видове.

Идеалният татко

Този вид татко живее със семейството, в семейството и за семейството. Можете да го видите на родителска среща и учителите знаят, че могат да се обърнат към него по въпроси относно възпитанието на децата.

Идеалният татко винаги усеща настроението на съпругата и децата си. Всички лични и служебни проблеми и радости таткото носи у дома и споделя с едничката цел семейството да открие съвместно най-доброто решение.

Ако детето се нуждае от почивка или оставане вкъщи заради заболяване, таткото ще се постарае да го ободри: „Сега може толкова книжки да прочетем с теб! И пъзели ще редим!”.

Когато идеалният татко остане без работа и има период, през който си търси работа и е в т.нар. принудителен отпуск, той се заема с делата, за които не му е оставало време преди. С какво ли? Първо, отделя повече внимание на децата. Второ, един дом винаги има неща за отремонтиране. Но идеалният татко не е само внимателен и добър човек, той е и строг, и справедлив, не глези прекалено децата, а възпитава. В домашните дела идеалният татко е винаги под ръка на майката, поради тази причина семейният живот върви леко и приятно.

Детето на идеалния татко има нагледен пример, доколко ефективни могат да бъдат отношенията между мъжа и жената. Децата на такъв татко просто го обожават и нерядко решават именно на него да споделят проблеми и възникнали въпроси.

В заключение децата растат разбиращи, отзивчиви, открити като хора. Опитът от семейната среда им помага да се реализират и в бъдеще създадат свое семейство.

Таткото „от време на време”

Не е задължително този вид татко да е „татко в развод”. Може просто да е твърде зает. Таткото „от време на време” има две възможности. Към първата група се отнасят „работохолиците”. Те са призвани да работят от ранни зори, да работят пред телевизора, в гаража, докато са на риболов, докато играят монополи... и все са далеч от жената и децата.

Другата група са т.нар. „татковци-бизнесмени”. Те печелят много пари и смятат, че с това се изчерпва ролята им в поддържането на семейството. Жената на този вид татковци е идеална. Тя е като визитна картичка – красива, стройна, талантлива, домошарка и плодовита.

Ако след раждането фигурата на съпругата се е видоизменила в отрицателна посока, мъжът ще си намери друг идеал, достоен за възхищение.

Характерна черта на „таткото от време на време” е, че се прибира у дома, когато детето вече спи. През почивните дни пък застава пред телевизора и с досада отстранява от полезрението си всеки намесил се в покоя му семеен член.

Децата на този вид татковци са привързани към майката. Често още от детската градина децата изпитват завист към другите деца, които прекарват вечерите в игра с бащите си. Тази тъга се натрупва дълбоко в сърцето на детето и остава с него за цял живот. В този ред на мисли – бъдещето на детето зависи изцяло от поведението на майката. Ако тя съхрани в очите на детето авторитета на бащата, то ще порасне с разбирането, че ролята на таткото е толкова органичена. В същото време отделянето на бащата от семейството и израстването на детето без татко може да доведе до усвояването на повече женски качества от синовете. При момичетата пък се наблюдават проблеми в зрелия период – проблеми от емоционално естество.

Следват: зависимият татко, таткото-зрител и таткото-тиранДобави коментар