Татко или дядо?

281
Татко или дядо?

За възрастните татковци

Петър отдавна вече е престанал да реагира болезнено, когато го наричат “дядо Петър”. Престанал е и да се смущава, когато новата учителка на детето му с видимо усилие сдържа реакцията си на шок и изненада, след като е научила, че пред нея стои не дядото, а бащата на ученика й. Свикнал е и с факта, че съучениците му имат внуци, които са връстници на сина му. Петър е станал татко на 49-годишна възраст. Сега синът му Миро е на 8 и за тези 8 години Петър е успял да свикне с изненаданите погледи на околните.

Да, за съжаление, хората не винаги гледат с добро око на възрастните татковци и за това има няколко причини.

На първо място, хората не разбират как е възможно човек да поеме риска да стане баща на над 40-годишна възраст. Ако сте от тези мъже, пригответе се да чувате по свой адрес изрази от сорта на „Няма да успееш да дадеш на сина си/дъщеря си образование“, „Няма да доживееш да видиш внуците си“ и прочее „приятелски“ предупреждения. И да, риск има. Но пък ако водите здравословен начин на живот, на 40-50 може да сте по-здрав и от 30-годишните. И защо, в случай че нямате хронично заболяване, да не станете баща?Друг довод срещу късното бащинство е големият риск от генетични заболявания у бебето (например, болестта на Даун) или раждането на дете с умствена изостаналост. Действително, данни от изследване на австралийски учени от университета Куинсленд, подкрепят този факт. Но нека го кажем така: австралийските учени са изследвали деца на възрастни бащи, но ако сравним данните с умствено изостанали деца от “нездравословни” семейства, то децата със забавено интелектуално развитие на възрастни бащи ще се окажат не чак толкова много на брой.

Смята се, че на възрастният татко му е физически трудно да възпитава дете: той не тича заедно с него, не играе футбол с него, трудно понася безсънните нощи и многочасовите разходки с количка. Обаче тези, които го твърдят, смятат, че едва ли не животът свършва на 40-годишна възраст и че младите винаги са в по-добра форма от възрастните.Младият татко понякога в себе си е още дете и може би затова искрено не разбира защо трябва нощем да будува и да носи бутилка с мляко в бебешкото креватче, вместо да спи. Не му е интересно да бута количката и само чака сгодна възможност да остави детето си на баба му и дядо му, за да се занимава с нещо по-интересно. В същото време възрастният баща се наслаждава на всяка минута с детето си, особено ако му е първо дете. Той с готовност скача нощем, като си казва, че недоспиването ще е временно явление и ще дойде време да се наспи. Той учи сина си на хитър пас във футбола. От висотата на годините си той осъзнава, че възпитанието на дете не е тежко бреме, а предаване на собствен опит на част от себе си. И той подхожда към тази задача с пълна отговорност и мъдрост.

Някои пък твърдят, че да си възрастен баща е трудно психологически: голямата възрастова граница превръща бащата и детето в хора не от съседни поколения, а “през едно”. И по-възрастното поколение може в определени ситуации да не разбира по-младото, което да стане причина за много семейни спорове и неразбирателства. Но всъщност при такива семейства ставаме свидетели на тъкмо обратното: лудостта на младостта у възрастните бащи се е сменила с разсъдливост и мъдрост и те никога няма първосигнално бурно да протестират срещу някое решение на детето си. Те първо ще обмислят внимателно постъпката му, ще го попитат защо е взел именно това решение и ако сметнат за нужно - ще му помогнат със съвет. А младите родители са далеч по-склонни да избухнат.От полза за късното родителство е и фактът, че възрастният баща вече не е нужно да мисли за кариера. Активният му живот вече е в миналото, всичко в работата е улегнало, той не се бори за повишение или да расте в кариерата си, прекарвайки безброй часове в офиса и нямайки време да се види с детето си. А това всъщност е проблем пред младите татковци - те заминават за работа, когато детето още спи и се прибират, когато то вече спи. Така детството на собственото им дете протича между другото, за което после могат и да съжаляват.

Докато възрастният баща сам се разпорежда с работното си време. Той може да си позволи да прекара с детет си толкова време, колкото сметне за необходимо, като не пропуска нито една крачка от развитието му.

Във финансов план на възрастните бащи също им е по-лесно да отглеждат и възпитават деца. Те вече са изградили кариера, не им е необходимо “да търсят себе си” в света на бизнеса, като започнат от нулата и печелят малко в началото. Т.е. възрастните бащи могат по-добре да обезпечат финансово детето си и жена си.Коментари

Коментар: 3
6364

като нямаш кариера с какво го гледаш това дете ?

Коментар: 2

Според мен, статията не оправдава късното бащинство, както и не обвинява младите родители, че са безотговорни. Само показва, че дори и човек да е на 40, или на 50 все още има шанс да има поколение. Също така разкрива предимствата и недостатъците на късното бащинство. Истината е, че всеки човек е индивидуален и има право на личен избор, а да не забравяме и, че първо трябва да намери човек до себи си, за да има дете. Ако това стане на по-късен етап от живота му, защо не?

Коментар: 1

Не съм съгласна със статията! Пропагандира късното родителство и го издига едва ли не в култ, а авторът нарича мъжете, сдобили се на време с деца (считайте възраст между 23 - 34-5 години) като несериозни, все още деца, безотговорни и всичко отрицателно, което може да се лепне преди думата "баща". Аз съм на 26 години, а мъжа ми - на 32. Имаме дъщеря на 7 месеца и нищо не може да се сравни с енергията, която имат родители на нашата възраст. А мъжът ми е най - прекрасния, грижовен и търпелив баща на света! Според мен статията е написана с цел да се оправдае късното бащинство, което не намирам нито за нормално, нито за здравословно, още повече, че в 70% от случаите е въпрос на личен избор - кариерата преди всичко, незряло мислене и т.н. Така, че преди да обиждате родителите като мен (които са болшинството от родителите като възраст) седнете и помислете кое е по нормално - баща на 30 или на 50....Изключвам тук фактора "здравословни причини" или ако мъжът в по - късен етап от живота си е срещнал своята половинка.


  • 1

Добави коментар