Тате, спри да пушиш!

117
Тате, спри да пушиш!

Говоря сериозно

Децата, чиито бащи са пушили по време на зачеването им, са изложени на по-висок риск от развитие на астма, установиха учени.

Известно е, че при планирането на бременност жените се стараят да променят начина си на живот – да повишат приема на фолиева киселина, да спрат да пушат и да употребяват алкохол. Досега се смяташе, че таткото не трябва да се обвъзрва с промени в начина на живот, но изследването показва друго.

Учени от Норвегия доказаха, че навиците на бъдещия татко оказват значително влияние върху здравето на децата им. В изследването са взели участие 13 000 мъже и жени.

Специалистите използвали въпросник за оценка на навиците на родителите. Като цяло, експертите концентрирали вниманието си върху годините, през които татковците са пушили преди зачеването на детето, върху случаите на развитие на астма у децата и върху факта – спрели ли са родителите да пушат, преди да заченат детето.

Като резултат било установено, че именно пушенето на бащата до зачеването на детето е фактор, довел до увеличаване на риска от развитие на неалергична астма сред децата.


Няколко факта за цигарите:

Пасивното пушене причинява близо 50 000 смъртни случаи всяка година само в САЩ.

15 милиарда цигари се изпушват в света всеки ден.

Първият европеец, който се научил да пуши от чуждоземни племена, е арестуван, когато се завръща в родината си, тъй като хората смятали, че той е обладан от дявола.

Пушенето около компютрите на Apple анулира гаранцията им.

Дишането на въздуха в Мумбай, Индия, в рамките само на ден се равнява на изпушването на 100 цигари.

Най-добрият ден за отказване на цигарите е понеделник.

Над 30% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени чрез избягване на тютюна и алкохола, със спазването на здравословна диета и физическа активност.

Марихуаната е по-малко вредна от алкохола и тютюна.

Пасивното пушене причинява близо 50 000 смъртни случаи всяка година само в САЩ. 15 милиарда цигари се изпушват в света всеки ден.

Прочети повече на: https://dete.bg/n/16-fakta-za-tsigarite.13785.html


Добави коментар