Суперколи мерят мускули в Женева

48
Суперколи мерят мускули в Женева

Изложението праща икономическата криза в историята

Забравете за броя на пасажерските места и екологично чистите електрически мотори. Икономическата криза вече е в историята и по тази причина лъскавите и свръхмощни суперавтомобили възвърнаха позициите си на Автомобилното шоу в Женева, което отваря врати за посетителите си в четвъртък.

Журналистите, фотографите и директорите на големите компании вече "заляха" огромните зали на събитието, където по традиция мускули ще премерят италианските спортни марки Ferrari и Lamborghini. "В сравнение с изминалите години Автомобилното шоу в Женева този път ще бъде белязано от растящия оптимизъм сред автомобилопроизводителите", заяви Карлос да Силва от компанията Global Insight. "Индустрията е отново на крака", посочи още експертът.

По време на събитието обаче фокусът ще падне най-вече върху екодвигателите и хибридните системи на 170-те нови модела, на които любителите на лъскавите леки коли ще могат да се насладят, посочва БГНЕС. На шоуто в швейцарския град ще бъде представен и прототипният модел на Rolls Royce, който неотдавна изработи първата електрическа лимузина в света.

Въпреки това, нещата, които могат да отлепят погледа на човек от "зверовете" с двигатели от 600 и дори 1000 к.с., са съвсем малко. Един от тези автомобили несъмнено е новият FF на яркочервения италиански гигант Ferrari. "Моделът е фантастичен. Той е много важна стъпка напред, една нова страница в нашата история", заяви председателят на борда на директорите Лука Кордеро ди Монтедземоло.

Новият модел Aventador на италианския им конкурент Lamborghini, който днес е собственост на германската Volkswagen, обаче съвсем не отстъпва на възможностите на FF. "Това, което го прави уникален, е грубата му мощ и лекото като перце тегло на автомобила, покрит с карбонови нишки и оборудван с 12-цилиндров двигател от ново поколение", обявиха от Lamborghini, чийто най-нов модел по традиция бе кръстен на свиреп испански бик.

По време на събитието германската компания Porsche пък ще представи хибридния си вариант на Panamera с четири врати. Докато автомобилните гиганти мерят мускулите си, на големите пазари скоро ще възникне още една заплаха, застрашаваща приходите им от продажби. Една от тях е испанската GTA Motor, която в Женева ще представи първия си спортен автомобил Spano.

Моделът обаче няма да бъде произвеждан масово. "Ще продадем само 99 коли, като автомобилите на всеки един наш клиент ще имат уникални цветове", посочи служител на испанската компания. "Превозните средства ще се произвеждат във Валенсия, но ще бъдат продавани в развиващите се икономики като Русия, Китай и ОАЕ", заяви още той.Добави коментар