Швеция - страхотно място да бъдеш баща

165
Швеция - страхотно място да бъдеш баща

Страната е на път да направи нещата дори още по-добри за тези, на които скоро им предстои да стават татковци

Швеция е страхотно място да бъдеш баща, а страната е на път да направи нещата дори още по-добри за тези, на които скоро им предстои да стават татковци.

От 2016 г. мъжете в Швеция ще имат право на трети (да, трети) месец платено бащинство съгласно ново предложение на правителството. Новият план надгражда една от най-щедрите политики по отношение на бащинството, като близо 90% от бащите в Швеция се възползват от това право.

Родителите в Швеция имат право на 480 дни платен отпуск, когато им се роди или пък осиновят дете. От тях 390 дни се плащат на 80% от заплащането им, а от сега 60 от тези дни са резервирани ексклузивно за бащите.

Вижте още: 10 снимки, които доказват, че е не е лесно да си баща

Тези дни могат да бъдат вземани, докато детето навърши 8 г., а всяко следващо дете носи нови дни, така че родителите могат да събират дните от няколко деца.

Ако дните, запазени за излизането на бащите в отпуск, не се използват, тогава те се губят, което насърчава и двамата родители да си останат вкъщи, когато им се роди дете. Родителите обаче имат право по закон да намалят работното си време с до 25% до осмия рожден ден на детето.

Швеция въвежда за първи път бащинството през 1995 г., за да насърчи по-равномерно споделянето на родителските отговорности, според The Economist. Бащите получават по 60 дни бащински отпуск от 2002 г.

Правителството също така осигурява на семействата с деца малка месечна сума в размер на около 125 долара за всяко дете, докато то навърши 16 г., а сумата на дете нараства с раждането на всяко следващо дете.Добави коментар