Създадоха пластир за лечение на косопад

130
Създадоха пластир за лечение на косопад

Пластирът е предназначен да помогне за справянето с андрогенетична алопеция

Китайски учени са създали пластир, който може да помогне срещу оплешивяване, съобщи "Сайънс дейли". Новата разработка с цериеви наночастици вече успешно е тествана при мишки. Пластирът е предназначен да помогне за справянето с андрогенетична алопеция - най-честата форма на косопад при мъже и жени. При този тип оплешивяване, поради разрушаване на космените фоликули, косата пада в областта на челото, слепоочията и темето.

Известно е, че процесът на косопад започва под въздействието на хормони и реактивни кислородни форми, които се натрупват в кожата. Цериевите наночастици вършат отлична работа за премахването на този кислород от тъканите, но не могат да проникнат в горния кожен слой. За да помогнат на активното вещество да проникне по-дълбоко, учените са разработили специален пластир с разтворими микроигли, които доставят цериеви наночастици под кожата.

В направените тестове са участвали три групи мишки с плешиви петна, предаде БТА. При гризачите от първата група оплешивяването не е било третирано, във втората група е бил приложен новият пластир, а в третата - агент за растеж на косата, наречен миноксидил.

Експериментът е продължил 28 дни. За това време при мишките от втората и третата група напълно се е възстановила липсващата космена обвивка. Учените обаче отбелязват, че при гризачите с пластир процесът на възстановяване на космените фоликули е започнал много по-бързо - още през втората седмица. Следващата цел на китайските експерти е да проведат изследвания при хора.

Коментари

Коментар: 3

1zqjjv'"(){}:/1zqjjv;9

Коментар: 2
Коментар: 1
1zqjjv'"(){}:/1zqjjv;9


  • 1

Добави коментар