Съперничеството за жена подобрява качеството на спермата

219
Съперничеството за жена подобрява качеството на спермата

Когато двама мъже се съревновават за вниманието на дама, съперничеството им служи за подобряване на качеството на спермата

Когато двама мъже се съревновават за вниманието на дама, съперничеството им служи за подобряване на качеството на спермата - поне при животните, съобщава сайтът Физ.орг., позовавайки се на публикация в сп. "Journal of Evolutionary Biology".

Специалистите от университетите на Аликанте, Испания, и Упсала, Швеция, са работили с рибки зебра. Изследването им показва, че в групи със силна конкуренция (два мъжки екземпляра и една женска), сперматозодите стават значително по-бързи и конкурентни.

Това преимущество обаче може да струва скъпо на следващото поколение, защото същевременно оказва неблагоприятен ефект върху ДНК. Специалистите обясняват, че в конкурентна среда мъжките екземпляри са подложени на по-голям стрес.

Това на свой ред води до повишеното производство на реактивни кислородни видове, които увреждат ДНК и застрашават оцеляването на потомството, обяснява ръководителката на изследването Паула Саес, цитирана от БТА.

Добави коментар