Самоделна бира

79
Самоделна бира

Новото хоби на американците

За домашна ракия сте чували, но за домашна бира? В Америка на мода излязоха домашните инсталации, тип "направи си сам", с които произвеждат пенливата напитка не само по-евтино, но дори и по-качествено от пивоварните.

Междувременно мини-съоръженията от типа "Направи си сам" са истински хит не само в мазетата на Ню Йорк, но и навсякъде в САЩ.

Така домашно варената бира се превърна не само в удоволствие, но и в добър бизнес. Фирмите, които произвеждат необходимите уреди за домашно варена бира, увеличиха оборота си с 16% само за една година.

Ако се вярва на легендата, варенето на бира е в кръвта на американците. Казват, че през 1620-та година пилигримите, едни от първите заселници в Америка, се установили в дивата местност край днешен Бостън, вместо да продължат пътуването си до вече основания Джеймстаун във Вирджиния, защото на борда на кораба им "Мейфлауър" била свършила бирата.

Ако обаче си представяте допотопни инсталации за варене на бира, грешите - прилагат се висши технологии и съответните съоръжения струват до 6000 долара. Успокоението за по-бедните почитатели на домашната бира е, че има и евтини уреди от по 300 долара.

Домашната бира е не само по-евтина, но и по-вкусна. Това твърдят американците, препатили от различния вкус на една и съща марка бира в баровете. А рецепти за варене на бира има и в готварските книги, и в интернет.Добави коментар