Професията на бащата може да разболее детето

124
Професията на бащата може да разболее детето

Изследване посочва кои са най-рисковите професии

Резултатите от американско проучване, публикувано в научното издание Occupational and Environmental Medicine, сочат, че професията на таткото има пряка връзка с вродените дефекти при децата. В проучването са взели участие хиляди бащи, чиито деца са родени с дефекти в периода 1997-2004 година, и 4 000 бащи на напълно здрави деца.

За целта на изследването американските експерти разделили професиите на 63 групи, според това използват ли се различни химикали в процеса на работа, а също така съществуват ли други потенциални заплахи за здравето на плода.

Признаци, че детето има проблеми със сърцето

Учените са отделили особено внимание на това къде е работил бащата три месеца преди зачеването на детето и през първия месец на бременността, тъй като именно този период се смята за критичен по отношение на риска от предаване на дефекти чрез спермата.

Списък на професиите, които не са опасни за бъдещото потомство: архитект, дизайнер, лекар, пожарникар, риболовец, авторемонтьор, аниматор, стъклар, машинист, инженер, войник и шофьор.

Списък но професиити, които могат да станат причина за вродени дефекти при децата: математици, физици, компютърни специалисти, художници, фотографи, сътрудници във фотостудиа, работници в сферата на общественото хранене, ландшафтни дизайнери, фризьори, офис работници, хора, работещи на бензиностанции, а също така в химическата индустрия.

Вродените дефекти могат...Добави коментар