Признаци на мъжката следродова депресия

143
Признаци на мъжката следродова депресия

И няколко варианта за успешно лечение

Нормално е да говорим и чуваме за послеродовата депресия при жените. Тя се отразява не само върху жените, но и върху хората около тях – най-вече детето, партньора, а оттук нататък и върху цялата рода.

Но, оказва се, и мъжете страдат от следродова депресия. Логично, все пак и в техния живот се променя нещо или по-точно семейството се обогатява с още един член. Мъникът е неизпитвано досега физическо и емоционално наторване, за което някои татковци се оказват неподготвени.

Детските психолози твърдят, че мъжката следродова депресия е напълно реална. И тя обикновено е следствие на т.нар. „огледален синдром” при татковците в периода на бременността на партньорката им.

На психосоматическо нищо бъдещите татковците подобно на бременните си жени страдат от токсикоза, тежест в стомаха, отоци по краката и т.н.

Основните признаци за следродова депреси са:


- липса на апетит;
- постоянно потиснато състояние;
- понижаване на физическата активност.

Според специалисти, овладяването на следродовата депресия при татковците е изключително важно, тъй като тя може да се отрази негативно върху развитието на детето.

Изследвания сочат, че в семействата, в който татковците след раждането са изпадали в депресивно състояние, към втората и третата година от живота на децата се появяват еднотипни проблеми от психологически характер. Всички те често проявяват неадекватност в поведението. Особено силно това се наблюдава при момчетата.

Варианти за лечение:
- работа с психолог;
- специални препарати-антидепресанти;
- чести контакти с детето и съпругата и задължително весели съвместни преживявания;
- помощ и покрепа от близките.Добави коментар