Президент покойник

81
Президент покойник

Лидерите по света - куриози

Може ли гримьори да решат едни избори? Оказва се, че да.

Джон Кенеди побеждава Ричард Никсън през 1960-а благодарение на телевизията. Тогава се провеждат и първите дебати на живо. Мъжкарят Никсън отказва да се гримира, а камерата го прави грозен и непривлекателен за сметка на Кенеди. Така Джей Еф Кей печели изборите.

Сега телевизията е използвана от всички. Социалните медии обаче са новият хит. Именно така Барак Обама спечели първия си мандат. Сега се готви за втори и шансовете му да бъде преизбран догодина са много големи, просто защото няма кой да му се противопостави.

Ясен е сценарият и в Русия. Там Владимир Путин е единствен фаворит. Въпросът е не кой, а с колко. Путин се добра до възможност за трети мандат заради вратичка в избирателния кодекс. Тя позволява на бивш президент да се кандидатира след един мандат почивка. Ключова в случая беше твърдата подкрепа на Дмитрий Медведев, който не предаде тандема, въпреки спекулациите на Запад.

За разлика от Владимир Владимирович, френският президент Никола Саркози май няма да види втори мандат. Непопулярната му политика срина рейтинга му до точката на замръзване. А той толкова се стараеше. След високия красавец и любовчия Жак Ширак, Сарко беше принуден да влезе в стереотипа. На срещи с избиратели, хората бяха подбирани все да са по метър и шейсет, а ако дава изявление с Барак Обама, стъпва на кутия.

Политическата борба винаги е била най-жестока в Африка, отбелязва Бтв. Както в прекия, така и в преносния смисъл. Азбучен пример за това е покойният президент на Уганда Иди Амин. Смята се, че той не просто е убивал политическите си опоненти, а буквално ги е изяждал.

С по-мека ръка, но с не по-малък авторитаризъм действаше Сапармурат Ниязов в Туркменистан. В един момент туркмените дори си го избраха за пожизнен президент. За 16-те години управление, преди своята смърт през 2006-а Ниязов се превърна в жив мит. Той си построи собствен златен паметник, който се въртеше през целия ден, за да гледа слънцето. Междувременно забрани брадите и мустаците, слушането на аудиозаписи с музика, операта, балета и цирка. А също кучетата в столицата Ашхабад, защото миришели лошо. Той дори нарече себе си Туркменбаши - баща на всички туркмени и издаде книга, която стана задължително изучавана в училищата.

Президентските избори, както видяхме, са трудни, скъпи, а понякога водят и до насилие. Затова най-добре са в Северна Корея. Там си имат вечен президент - Ким Ир Сен. Той се води за държавен глава на комунистическата страна, въпреки че е покойник от 17 години.

И ако управлението на Ким изглежда безкрайно, то албанският политик Скендер Гинуши е сред хората управлявали най-кратко. Едва няколко часа на 24 юли 1997 г. Тогава предшественикът му Сали Бериша е свален от поста след народните бунтове. Като председател на парламента, той ръководи страната до избора на нов държавен глава.Добави коментар